Nie przepadacie za pieczeniem ciast? W takim razie proponuję Wam ten przepis – bananowa tarta to ciasto, które nie wymaga pieczenia. Spód ciasta będzie zrobiony z herbatników. Przygotowanie tarty jest niezwykle proste, jedynie musicie uzbroić się w cierpliwość, bowiem ciasto musi chwilę (najlepiej kilka godzin) poleżeć w lodówce. Niestety ale to czekanie na tartę zanim będzie gotowana jest chyba najgorsze… ale potem jej smak nam wszystko wynagrodzi :)
Nie pozostaje Wam nic innego jak spróbować tej tarty :)
Bananowa tarta z bitą śmietaną – składniki na spód
- 250 g masła
- 250g herbatników
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki kakao
Bananowa tarta z bitą śmietaną – składniki na nadzienie
- 400g masy kajmakowej (możecie również przygotować ją samodzielnie)
- 400 ml śmietany 30%
- 2 banany
- łyżeczka śmietan-fixu
Bananowa tarta z bitą śmietaną – dodatkowe składniki
- 2 banany
- kakao do posypania
Obejrzyj nasze filmy:
Bananowa tarta z bitą śmietaną – przepis
Masło roztapiamy w rondelku. Herbatniki kruszymy na małe kawałeczki i mieszamy je z masłem, cynamonem i kakao. Tak przygotowanym ciastem wyklejamy formę do tarty.
Puszkę z masą kajmakową podgrzewamy przez chwilę w gorącej wodzie aby była odrobinę bardziej płynna. Smarujemy nią spód tarty.
2 banany kroimy w drobną kostkę i układamy je na masie kajmakowej.
Śmietaną ubijamy na sztywno z dodatkiem śmietan-fixu. Wykładamy ją na tartę.
Na wierzchu ciasta układamy pokrojone w plasterki banany i posypujemy odrobiną kakao.
Tartę wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!