W dzisiejszym wpisie chcielibyśmy Wam pokazać w jaki sposób szybko i prosto zrobić szarlotkę.
Inspirację do tego przepisu znaleźliśmy w internecie, ale wykonanie delikatnie zmodyfikowaliśmy :)

Szarlotka będzie na „kruchym” spodzie, jednak przepis na „to kruche ciasto” jest dość nietypowy :)

Ciasto będzie z dodatkiem rodzynek i orzechów, jeśli ich nie lubicie lub z jakiegoś powodu nie możecie jeść – zrezygnujcie z nich.

Obejrzyj nasze filmy:

Pyszna szarlotka z orzechami – składniki na ciasto

  • 250g mąki
  • 75g cukru
  • 2 jajka
  • kostka masła (200g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Pyszna szarlotka z orzechami – składniki na nadzienie

  • 1 kg jabłek (najlepiej Szara Reneta)
  • garść rodzynek
  • 3 łyżki kaszy manny
  • garść orzechów laskowych
  • 75g cukru
  • 1 łyżka budyniu waniliowego

Pyszna szarlotka z orzechami -przepis

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Musi ono poleżeć w lodówce ok. 45 minut. Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia, masłem i żółtkami. Ciasto zagniatamy, zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.

Orzechy prażymy na patelni.

Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Prażymy je w rondelku dodając odrobinę wody. Dodajemy rodzynki i połowę uprażonych orzechów. Dodajemy kaszę manną.

W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i budyń. Całość miksujemy przez krótką chwilę.

Przygotowanym ciastem wyklejamy blaszkę (25×25 cm), odrobinę ciasta zostawiamy na kruszonkę. Następnie układamy na nim podprażone jabłka i wylewamy masę budyniową. Na wierzchu układamy pokruszoną resztę ciasta. Wierzch posypujemy resztą orzechów.

Szarlotkę z orzechami pieczemy w temperaturze 160 st. C przez ok. 40 -45 minut.

Ciasto podajemy posypane odrobiną cukru pudru.

Muszę przyznać, że najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego!