Bruschetta z pomidorami
Przystawki, przekąski, sosy

Bruschetta z pomidorami

Szukacie szybkich przepisów na mecz? Koniecznie spróbujcie bruschetty z pomidorami. Ta włoska przystawka sprawdzi się w każdej sytuacji. Jest prosta w przygotowaniu, a przy tym smaczna i aromatyczna.

Klasyczna bruschetta z pomidorami wywodzi się prosto z Włoch. To nic innego jak chrupiąca grzanka przetarta czosnkiem, polana oliwą i wykończona porcją pomidorów wymieszanych z bazylią i cebulą. Tak prosto, a tak pysznie. Takiej przystawce po prostu ciężko się oprzeć. Z pewnością docenią ją zagorzali kibice.

Składniki:

  • około 300 g ulubionego pieczywa np. bagietka, ciabatta, chleb
  • 3 większe pomidory
  • kilka świeżych listków bazylii
  • 0,5 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Bruschetta z pomidorami – przygotowanie:

Wybrane pieczywo kroimy na kromki o grubości 1,5 cm. Smarujemy je oliwą i układamy na blasze (posmarowaną częścią do dołu). 

Blaszkę z kromkami wkładamy na górną półkę piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 6-7 minut.

Pomidory obieramy ze skórki. Następnie usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski.

Do pokrojonych pomidorów dodajemy poszatkowaną cebulę (cebulę można wcześniej zeszklić na patelni). Wrzucamy porwane w dłoniach listki bazylii, doprawiamy solą i pieprzem i dolewamy 3 łyżki oliwy z oliwek. Wszystko mieszamy.

Upieczone kromki pocieramy obranym ząbkiem czosnku, skrapiamy oliwą i nakładamy nasze pomidory z bazylią i cebulą.

Bruschetta gotowa!

Smacznego

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.