
Bruschetta z pomidorami
Szukacie szybkich przepisów na mecz? Koniecznie spróbujcie bruschetty z pomidorami. Ta włoska przystawka sprawdzi się w każdej sytuacji. Jest prosta w przygotowaniu, a przy tym smaczna i aromatyczna.
Klasyczna bruschetta z pomidorami wywodzi się prosto z Włoch. To nic innego jak chrupiąca grzanka przetarta czosnkiem, polana oliwą i wykończona porcją pomidorów wymieszanych z bazylią i cebulą. Tak prosto, a tak pysznie. Takiej przystawce po prostu ciężko się oprzeć. Z pewnością docenią ją zagorzali kibice.
Składniki:
- około 300 g ulubionego pieczywa np. bagietka, ciabatta, chleb
- 3 większe pomidory
- kilka świeżych listków bazylii
- 0,5 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Bruschetta z pomidorami – przygotowanie:
Wybrane pieczywo kroimy na kromki o grubości 1,5 cm. Smarujemy je oliwą i układamy na blasze (posmarowaną częścią do dołu).
Blaszkę z kromkami wkładamy na górną półkę piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 6-7 minut.
Pomidory obieramy ze skórki. Następnie usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski.
Do pokrojonych pomidorów dodajemy poszatkowaną cebulę (cebulę można wcześniej zeszklić na patelni). Wrzucamy porwane w dłoniach listki bazylii, doprawiamy solą i pieprzem i dolewamy 3 łyżki oliwy z oliwek. Wszystko mieszamy.
Upieczone kromki pocieramy obranym ząbkiem czosnku, skrapiamy oliwą i nakładamy nasze pomidory z bazylią i cebulą.
Bruschetta gotowa!
Smacznego