Bruschetta z szynką parmeńską i mozzarellą to szybka przekąska idealna na każdą okazję. Świetnie sprawdzi się na spotkaniu ze znajomymi, ale również możecie przygotować ją na lekką i smaczną kolację.
Szynkę parmeńską możecie zastąpić dowolną inną długo dojrzewającą.
Składniki
- bagietka
- oliwa
- szynka parmeńska
- mozzarella w kulce
- oregano
- oliwa
Składniki na sos pomidorowy
- puszka pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu winnego
- szczypta cukru
- szczypta pieprzu
- oregano
- sól
Przepis na sos pomidorowy
- Pomidory przekładamy do rondelka z grubym dnem i gotujemy przez ok. 15 minut na wolnym ogniu.
- Dodajemy ocet, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Gotujemy jeszcze przez chwilę, aż odparuje nadmiar soku i odstawiamy do przestygnięcia.
Przepis bruschetty z szynką parmeńską i mozzarellą
- Bagietkę kroimy w kromeczki (po skosie)
- Kromki bagietki smarujemy sosem pomidorowym, kładziemy plasterek szynki, plasterek mozzarelli.
- Skrapiamy wszystko oliwą, posypujemy oregano.
- Bruschetty pieczemy w temperaturze 170 st. C. przez ok. 7-8 minut.
Smacznego!