Bruschetta z szynką parmeńską i mozzarellą to szybka przekąska idealna na każdą okazję. Świetnie sprawdzi się na spotkaniu ze znajomymi, ale również możecie przygotować ją na lekką i smaczną kolację.

Szynkę parmeńską możecie zastąpić dowolną inną długo dojrzewającą.

Składniki

  • bagietka
  • oliwa
  • szynka parmeńska
  • mozzarella w kulce
  • oregano
  • oliwa

Składniki na sos pomidorowy

  • puszka pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu winnego
  • szczypta cukru
  • szczypta pieprzu
  • oregano
  • sól

Przepis na sos pomidorowy

  1. Pomidory przekładamy do rondelka z grubym dnem i gotujemy przez ok. 15 minut na wolnym ogniu.
  2. Dodajemy ocet, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Gotujemy jeszcze przez chwilę, aż odparuje nadmiar soku i odstawiamy do przestygnięcia.

Przepis bruschetty z szynką parmeńską i mozzarellą

  1. Bagietkę kroimy w kromeczki (po skosie)
  2. Kromki bagietki smarujemy sosem pomidorowym, kładziemy plasterek szynki, plasterek mozzarelli.
  3. Skrapiamy wszystko oliwą, posypujemy oregano.
  4. Bruschetty pieczemy w temperaturze 170 st. C. przez ok. 7-8 minut.

Smacznego!