Domowy sos pomidorowy zrobiony ze świeżych pomidorów stanowi idealną bazę do wielu potraw. Świetnie sprawdzi się jako sos do spaghetti albo pizzy.

Dodając delikatnie ostrości takiemu sosu możecie go wykorzystać jako dodatek do potraw – tortilli, pizzy itp.

Składniki

  • 4 duże pomidory
  • 2 łyżki octu winnego
  • szczypta soli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • szalotka
  • szczypta pieprzu
  • oregano
  • szczypta słodkiej papryki

Przepis na domowy sos pomidorowy

  1. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Szalotkę drobno kroimy w kostkę. Dodajemy do rondelka z grubym dnem. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu kiedy odparuje część płynu i sos odrobinę zgęstnieje.
  2. Całość blendujemy i dodajemy czosnek, ocet oraz przyprawy.
  3. Gotujemy wszystko na bardzo wolnym ogniu jeszcze przez ok. 10 minut, aby sos pomidorowy stał się gęsty.
  4. Próbujemy i ewentualnie dodajemy odrobinę przypraw.

Smacznego!