Wiele osób ma wrażenie, że zrobienie domowej pizzy wymaga sporo czasu i wysiłku. To jest błędne myślenie pokażę Wam jak szybko zrobić ciasto na pizzę i w jaki sposób przygotować jej domową wersję.

Po przeczytaniu tego wpisu, coraz rzadziej będziecie zamawiać pizzę z dostawą, a już praktycznie zrezygnujecie z gotowców…

Sprawdźcie i przekonajcie się sami :)

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki na ciasto

  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 10g drożdży
  • szczypta cukru

Składniki na pizzę

  • mozzarella (najlepiej w bloku)
  • szynka
  • dowolne ulubione składniki

Składniki na sos pomidorowy

  • puszka pomidorów w zalewie
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
  • czarny pieprz
  • 2 łyżki octu winnego
  • oregano
  • bazylia

Przepis na ciasto na pizzę

  1. W niewielkiej misce mieszamy drożdże z odrobiną cukru, 2 łyżkami mąki, odrobiną wody. Tak przygotowany rozczyn zostawiamy na ok. 15-20 minut aby drożdże zaczęły pracować.
  2. Do miski dodajemy wszystkie składniki i przy pomocy łyżki dokładnie mieszamy ciasto. Nie musicie go wyrabiać. Zostawiamy ciasto następnie w ciepłym miejscu na ok. 2 godziny.
  3. Po tym czasie wyrabiamy przez chwilę i formujemy pizzę.

Przepis na sos pomidorowy

  1. Do rondelka przelewamy pomidory, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, ocet i na bardzo wolnym ogniu gotujemy do odparowania nadmiaru soku z pomidorów.
  2. Odstawiamy do ostygnięcia.

Przepis na domową pizzę

  1. Przygotowane ciasto smarujemy sosem pomidorowym, układamy szynkę i ulubione składniki. Następnie całość posypujemy tartą mozzarellą.
  2. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 st. C przez ok. 7-8 minut.

Smacznego!