Kaszotto z marchewką i groszkiem to jedno garnkowe danie, które idealnie sprawdzi się na obiad. Jest zdrowe, smaczne i bardzo szybkie w przygotowaniu.

Do tego dania wykorzystaliście kaszę gryczaną, ale możecie ją zastąpić dowolną kaszą jaką lubicie – pęczakiem, kaszą jęczmienną, jaglaną.

Składniki

  • torebka kaszy gryczanej.
  • 400g łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • por
  • czerwona papryka
  • 600ml bulionu
  • 200g mrożonej marchewki pokrojonej w kostkę
  • 200g mrożonego groszku
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • oregano
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki masła

Przepis na kaszotto z marchewką i groszkiem

  1. Łopatkę myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę. Podsmażamy na odrobinie oleju i podczas smażenia doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jak mięso będzie miękkie i usmażone przekładamy je do miseczki.
  2. Na tą samą patelnię dodajemy masło, pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojonego w półplasterki pora.
  3. Jak por zmięknie dodajemy kaszę i całość smażymy ok. 3 minut.
  4. Następnie dodajemy marchewkę, groszek, pokrojoną w kostkę paprykę, usmażone mięso. Całość smażymy ok. 2 minuty, a następnie dodajemy bulion.
  5. Kaszotto doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, oregano. Całosć dusimy przez kolejne 15 minut.

Smacznego!

Obejrzyj nasze filmy: