Kaszotto z marchewką i groszkiem

Kaszotto z marchewką i groszkiem

Kaszotto z marchewką i groszkiem to jedno garnkowe danie, które idealnie sprawdzi się na obiad. Jest zdrowe, smaczne i bardzo szybkie w przygotowaniu.

Do tego dania wykorzystaliście kaszę gryczaną, ale możecie ją zastąpić dowolną kaszą jaką lubicie – pęczakiem, kaszą jęczmienną, jaglaną.

Składniki

  • torebka kaszy gryczanej.
  • 400g łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • por
  • czerwona papryka
  • 600ml bulionu
  • 200g mrożonej marchewki pokrojonej w kostkę
  • 200g mrożonego groszku
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • oregano
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki masła

Przepis na kaszotto z marchewką i groszkiem

  1. Łopatkę myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę. Podsmażamy na odrobinie oleju i podczas smażenia doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jak mięso będzie miękkie i usmażone przekładamy je do miseczki.
  2. Na tą samą patelnię dodajemy masło, pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojonego w półplasterki pora.
  3. Jak por zmięknie dodajemy kaszę i całość smażymy ok. 3 minut.
  4. Następnie dodajemy marchewkę, groszek, pokrojoną w kostkę paprykę, usmażone mięso. Całość smażymy ok. 2 minuty, a następnie dodajemy bulion.
  5. Kaszotto doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, oregano. Całosć dusimy przez kolejne 15 minut.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.