Kaszotto z marchewką i groszkiem to jedno garnkowe danie, które idealnie sprawdzi się na obiad. Jest zdrowe, smaczne i bardzo szybkie w przygotowaniu.
Do tego dania wykorzystaliście kaszę gryczaną, ale możecie ją zastąpić dowolną kaszą jaką lubicie – pęczakiem, kaszą jęczmienną, jaglaną.
Składniki
- torebka kaszy gryczanej.
- 400g łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- por
- czerwona papryka
- 600ml bulionu
- 200g mrożonej marchewki pokrojonej w kostkę
- 200g mrożonego groszku
- sól
- pieprz
- majeranek
- oregano
- olej do smażenia
- 2 łyżki masła
Przepis na kaszotto z marchewką i groszkiem
- Łopatkę myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę. Podsmażamy na odrobinie oleju i podczas smażenia doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jak mięso będzie miękkie i usmażone przekładamy je do miseczki.
- Na tą samą patelnię dodajemy masło, pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojonego w półplasterki pora.
- Jak por zmięknie dodajemy kaszę i całość smażymy ok. 3 minut.
- Następnie dodajemy marchewkę, groszek, pokrojoną w kostkę paprykę, usmażone mięso. Całość smażymy ok. 2 minuty, a następnie dodajemy bulion.
- Kaszotto doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, oregano. Całosć dusimy przez kolejne 15 minut.
Smacznego!