Kaszotto z fasolką i cukinią to jednogarnkowa potrawa, która idealnie nada się na szybki lunch, obiad do pracy.
Nasza wersja będzie przygotowana bez dodatku mięsa – ale jeśli koniecznie macie na nie ochotę to dodajemy podsmażony, pokrojony w kostkę filet z indyka, albo filet z kurczaka. Zapewniam Was jednak, że bez niego smakuje ono tak samo wyśmienicie :)
Zatem zapraszam do lektury przepisu…
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 1 cebula
- 1 cukinia
- 300g fasolki szparagowej
- 1/2 szklanki kaszy pęczak
- 500ml bulionu warzywnego
- 3 łyżki sosu sojowego
- pieprz
- 1 łyżeczka oregano
- oliwa
Kaszotto z fasolką i cukinią – przepis
- Na oliwie szklimy pokrojoną w kostkę cebulę.
- Dodajemy kaszę, oregano i całość podsmażamy razem przez ok. 3 minuty.
- Dodajemy bulion, doprawiamy pieprzem i gotujemy przez ok. 15 minut.
- W czasie kiedy kaszotto się powoli gotuje, umytą cukinię kroimy w małą kosteczkę. Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy w mniejsze kawałeczki o długości ok. 1,5 cm. Warzywa dodajemy do kaszotto, dodajemy sos sojowy i kotujemy jeszcze przez ok. 15 minut aż fasolka będzie al dente.
Smacznego!