Kaszotto z fasolką i cukinią to jednogarnkowa potrawa, która idealnie nada się na szybki lunch, obiad do pracy.

Nasza wersja będzie przygotowana bez dodatku mięsa – ale jeśli koniecznie macie na nie ochotę to dodajemy podsmażony, pokrojony w kostkę filet z indyka, albo filet z kurczaka. Zapewniam Was jednak, że bez niego smakuje ono tak samo wyśmienicie :)

Zatem zapraszam do lektury przepisu…

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki

  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • 300g fasolki szparagowej
  • 1/2 szklanki kaszy pęczak
  • 500ml bulionu warzywnego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • pieprz
  • 1 łyżeczka oregano
  • oliwa

Kaszotto z fasolką i cukinią – przepis

  1. Na oliwie szklimy pokrojoną w kostkę cebulę.
  2. Dodajemy kaszę, oregano i całość podsmażamy razem przez ok. 3 minuty.
  3. Dodajemy bulion, doprawiamy pieprzem i gotujemy przez ok. 15 minut.
  4. W czasie kiedy kaszotto się powoli gotuje, umytą cukinię kroimy w małą kosteczkę. Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy w mniejsze kawałeczki o długości ok. 1,5 cm. Warzywa dodajemy do kaszotto, dodajemy sos sojowy i kotujemy jeszcze  przez ok. 15 minut aż fasolka będzie al dente.

Smacznego!