Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami to banalnie proste, ale zarazem bardzo wykwintne danie. Tagliatelle z krewetkami można przygotować w 15 minut i najlepiej smakuje podane zaraz po przygotowaniu.
Do tej potrawy nie potrzeba zbyt wielu składników, a samo jej wykonanie jest dziecinnie proste. Jedynym składnikiem odrobinę wyszukanym są krewetki. Tutaj polecam Wam zakup świeżych krewetek, mogą być mrożone, ale zwróćcie uwagę na to aby nie były wcześniej gotowane.
Im większe krewetki tym Wasze danie będzie efektowniej wyglądało, a pamiętajcie, że wygląd też się liczy :)
Obejrzyj nasze filmy:
Przeczytaj przepis na: Tagliatelle z wołowiną i pomidorkami
Składniki (na 2 porcje)
- 12 krewetek
- 10 pomidorków koktajlowych
- 150g makaronu tagliatelle
- 100 ml czerwonego półwytrawnego wina
- oliwa
- czosnek
- pieprz
- parmezan
- natka pietruszki
Błyskawiczny przepis na: Makaron razowy z cukinią i kurczakiem
Przepis na tagliatelle z krewetkami i pomidorkami
- Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu (zazwyczaj ok. 5 minut)
- Na patelni przesmażamy przez ok. 30 sekund pokrojony w cienkie plasterki czosnek i dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Smażymy ok. 3 minut. W międzyczasie dodając wino.
- Krewetki obieramy z pancerzyków i dodajemy do pomidorków. Smażymy aż zrobią się z każdej strony różowe.
- Dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i smażymy jeszcze przez ok. 30 sekund, doprawiamy do smaku pieprzem. Dodajemy makaron i całość mieszamy na patelni.
- Przekładamy na talerze, posypujemy startym parmezanem, odrobiną natki pietruszki.
Przeczytaj również: Witamina C – właściwości i zastosowanie
Smacznego!