Tagliatelle z wołowiną i pomidorkami to dość oryginalne połączenie włoskiej makaronu tagliatelle z soczystą, delikatnie jeszcze różową w środku wołowiną.

Idealnie jest podać to danie na dużej patelni, tak aby każdy mógł sam sobie nałożyć odpowiednią porcję. Dodatek świeżego szpinaku sprawi, że potrawa nabierze odpowiedniego koloru.

Przeczytaj również: Włoskie tagliatelle z krewetkami

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki

  • 250g wołowiny
  • makaron tagliatelle
  • 10-12 pomidorków koktajlowych
  • oliwa z oliwek
  • mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 5-6 pieczarek
  • garść szpinaku
  • sól
  • pieprz
  • szczypta ziół prowansalskich

Szybki pomysł na: Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami

Tagliatelle z wołowiną i pomidorkami – przepis

  1. Makaron tagliatelle gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
  2. Na patelnie na odrobinie oliwy szklimy cebulkę.
  3. Jak cebula będzie szklista dodajemy pokrojoną w dużą kostkę wołowinę i smażymy ok. 3 minut z każdej strony.
  4. Następnie dodajemy posiekany czosnek, pokrojone w kostkę pieczarki, pomidorki koktajlowe pokrojone na połówkę. Smażymy wszystko ok. 3-4 minut.
  5. Dodajemy szpinak, makaron prosto z wody, doprawiamy wszystko ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i mieszamy na patelni. Składniki powinny się połączyć.

Zobacz przepis na: Tagliatelle z sosem z sera pleśniowego

Danie to najlepiej jest podać na patelni, albo w dużym naczyniu, tak aby każdy mógł sobie nałożyć taką porcję, jaką potrzebuje.

Tagliatelle z wołowiną i pomidorkami

Smacznego!