Tagliatelle z wołowiną i pomidorkami to dość oryginalne połączenie włoskiej makaronu tagliatelle z soczystą, delikatnie jeszcze różową w środku wołowiną.
Idealnie jest podać to danie na dużej patelni, tak aby każdy mógł sam sobie nałożyć odpowiednią porcję. Dodatek świeżego szpinaku sprawi, że potrawa nabierze odpowiedniego koloru.
Przeczytaj również: Włoskie tagliatelle z krewetkami
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 250g wołowiny
- makaron tagliatelle
- 10-12 pomidorków koktajlowych
- oliwa z oliwek
- mała cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 5-6 pieczarek
- garść szpinaku
- sól
- pieprz
- szczypta ziół prowansalskich
Szybki pomysł na: Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami
Tagliatelle z wołowiną i pomidorkami – przepis
- Makaron tagliatelle gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
- Na patelnie na odrobinie oliwy szklimy cebulkę.
- Jak cebula będzie szklista dodajemy pokrojoną w dużą kostkę wołowinę i smażymy ok. 3 minut z każdej strony.
- Następnie dodajemy posiekany czosnek, pokrojone w kostkę pieczarki, pomidorki koktajlowe pokrojone na połówkę. Smażymy wszystko ok. 3-4 minut.
- Dodajemy szpinak, makaron prosto z wody, doprawiamy wszystko ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i mieszamy na patelni. Składniki powinny się połączyć.
Zobacz przepis na: Tagliatelle z sosem z sera pleśniowego
Danie to najlepiej jest podać na patelni, albo w dużym naczyniu, tak aby każdy mógł sobie nałożyć taką porcję, jaką potrzebuje.
Smacznego!