Tagliatelle z sosem z sera pleśniowego to danie, które trzeba spróbować. Najlepiej zrobić swój makaron, niemniej jednak dla niektórych to nie lata wyzwanie.
Półki sklepowe są bogate w różnego rodzaju makaronu penne, świderki, makarony bezglutenowe, razowe, ryżowe i te klasyczne z mąki pszennej.
Listę potrzebnych składników oraz na przepis na to danie znajdziesz poniżej.
Obejrzyj nasze filmy:
Przeczytaj również: Witamina C- właściwości i zastosowanie
Składniki:
- 400 g makarony Tagliatelle
- 200 g sera pleśniowego
- 2 łyżki sera parmezan
- 1 mała cebula
- 1 szklanka kremówki 36%
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek
- ½ szklanki białego wytrawnego wina
- Garść zielonej fasolki szparagowej
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Szybka propozycja na: Szybki makaron z boczkiem
Przepis na tagliatelle z sosem z sera pleśniowego
- Makaron ugotuj al dente zgodnie ze wskazówkami znajdującymi się na opakowaniu
- Na patelni rozgrzej olej, następnie dodaj cebulę, czosnek, tymianek
- Następnie dodaj wino, gdy alkohol odparuje, dodaj śmietanę i ser pleśniowy. Gotuj wszystko na wolnym ogniu do momentu aż ser się rozpuści. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową
- Do tak przygotowanego sosu dodaj makaron, wymieszaj wszystko. Wyłóż na talerz i udekoruj ugotowaną fasolką szparagową.
Zobacz jak szybko przygotować: Pomidorowe spaghetti z indykiem
Smacznego!