Tagliatelle z sosem z sera pleśniowego

Tagliatelle z sosem z sera pleśniowego

Tagliatelle z sosem z sera pleśniowego to danie, które trzeba spróbować. Najlepiej zrobić swój makaron, niemniej jednak dla niektórych to nie lata wyzwanie.

Półki sklepowe są bogate w różnego rodzaju makaronu penne, świderki, makarony bezglutenowe, razowe, ryżowe i te klasyczne z mąki pszennej.

Listę potrzebnych składników oraz na przepis na to danie znajdziesz poniżej.

Składniki:

  • 400 g makarony Tagliatelle
  • 200 g sera pleśniowego
  • 2 łyżki sera parmezan
  • 1 mała cebula
  • 1 szklanka kremówki 36%
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • Garść zielonej fasolki szparagowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przepis na tagliatelle z sosem z sera pleśniowego

  1. Makaron ugotuj al dente zgodnie ze wskazówkami znajdującymi się na opakowaniu
  2. Na patelni rozgrzej olej, następnie dodaj cebulę, czosnek, tymianek
  3. Następnie dodaj wino, gdy alkohol odparuje, dodaj śmietanę i ser pleśniowy. Gotuj wszystko na wolnym ogniu do momentu aż ser się rozpuści. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową
  4. Do tak przygotowanego sosu dodaj makaron, wymieszaj wszystko. Wyłóż na talerz i udekoruj ugotowaną fasolką szparagową.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.