Puszyste placuszki z ricottą

Puszyste placuszki z ricottą

Śniadanie to jeden z podstawowych i najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Oprócz tego, że ma być zdrowe, sycące to przede wszystkim ma być smaczne. Takie są właśnie puszyste placuszki z ricottą.

To jeden z naszych ulubionych przepisów na niedzielne śniadanie. Szybko, zdrowo i przede wszystkim smacznie, a przecież o to w tym wszystkim chodzi :)

Placuszki możecie podać i zjeść z dowolnymi owocami – w naszym przypadku było to mango i banan, a całość smaku uzupełnił syrop klonowy :)

Możecie wierzyć lub nie… ale było pysznie :)

Składniki

  • 150g serka ricotta
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 100g mąki
  • 50g mleka
  • 1 łyżka miodu
  • olej do smażenia
  • jajko

Dodatki

  • mango
  • banan
  • syrop klonowy

Przepis na puszyste placuszki z ricottą

  1. W misce mieszamy przy pomocy miksera wszystkie składniki. Powinniśmy uzyskać ciasto o dość gęstej konsystencji. Jeśli będzie zbyt rzadkie to dodajemy odrobinę mąki, jeśli zbyt gęste odrobinę mleka.
  2. Na patelni z odrobiną oleju smażymy niewielkiej wielkości placuszki na rumiany kolor. Następnie odsączamy na ręczniku papierowym.
  3. Mango obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
  4. Banana obieramy ze skórki i kroimy w plasterki.
  5. Na talerzu układamy placuszki, owoce i całość polewamy odrobiną syropu klonowego.

Smacznego!

>>> Sprawdź nasze inne przepisy na śniadania <<<

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.