Puszyste placuszki z ricottą to proste i smaczne danie, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom słodkich smaków. To połączenie delikatnych i puszystych placuszków z kremową ricottą oraz słodkim miodem lub syropem klonowym.

Śniadanie to jeden z podstawowych i najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Oprócz tego, że ma być zdrowe, sycące to przede wszystkim ma być smaczne. Takie są właśnie puszyste placuszki z ricottą.

To jeden z naszych ulubionych przepisów na niedzielne śniadanie. Szybko, zdrowo i przede wszystkim smacznie, a przecież o to w tym wszystkim chodzi :)

Obejrzyj nasze filmy:

Placuszki możecie podać i zjeść z dowolnymi owocami – w naszym przypadku było to mango i banan, a całość smaku uzupełnił syrop klonowy :)

Możecie wierzyć lub nie… ale było pysznie :)

Puszyste placuszki z ricottą są nie tylko pyszne, ale także bardzo zdrowe. Ricotta jest bogata w białko i wapń, co sprawia, że danie to jest idealnym wyborem dla osób, które dbają o swoją dietę i zdrowie. Miód lub syrop klonowy natomiast dostarczają organizmowi cennych składników odżywczych oraz energii.

Puszyste placuszki z ricottą składniki

  • 150g serka ricotta
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 100g mąki
  • 50g mleka
  • 1 łyżka miodu
  • olej do smażenia
  • jajko

Dodatki:

  • mango
  • banan
  • syrop klonowy

Puszyste placuszki z ricottą przepis

W misce mieszamy przy pomocy miksera wszystkie składniki. Powinniśmy uzyskać ciasto o dość gęstej konsystencji. Jeśli będzie zbyt rzadkie to dodajemy odrobinę mąki, jeśli zbyt gęste odrobinę mleka.

Na patelni z odrobiną oleju smażymy niewielkiej wielkości placuszki na rumiany kolor. Następnie odsączamy na ręczniku papierowym. Mango obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Banana obieramy ze skórki i kroimy w plasterki.

Na talerzu układamy placuszki, owoce i całość polewamy odrobiną syropu klonowego.

Puszyste placuszki z ricottą
Puszyste placuszki z ricottą

Smacznego!

>>> Sprawdź nasze inne przepisy na śniadania <<<