Puszyste placuszki z ricottą to proste i smaczne danie, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom słodkich smaków. To połączenie delikatnych i puszystych placuszków z kremową ricottą oraz słodkim miodem lub syropem klonowym.
Śniadanie to jeden z podstawowych i najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Oprócz tego, że ma być zdrowe, sycące to przede wszystkim ma być smaczne. Takie są właśnie puszyste placuszki z ricottą.
To jeden z naszych ulubionych przepisów na niedzielne śniadanie. Szybko, zdrowo i przede wszystkim smacznie, a przecież o to w tym wszystkim chodzi :)
Obejrzyj nasze filmy:
Placuszki możecie podać i zjeść z dowolnymi owocami – w naszym przypadku było to mango i banan, a całość smaku uzupełnił syrop klonowy :)
Możecie wierzyć lub nie… ale było pysznie :)
Puszyste placuszki z ricottą są nie tylko pyszne, ale także bardzo zdrowe. Ricotta jest bogata w białko i wapń, co sprawia, że danie to jest idealnym wyborem dla osób, które dbają o swoją dietę i zdrowie. Miód lub syrop klonowy natomiast dostarczają organizmowi cennych składników odżywczych oraz energii.
Puszyste placuszki z ricottą składniki
- 150g serka ricotta
- 150g jogurtu naturalnego
- 100g mąki
- 50g mleka
- 1 łyżka miodu
- olej do smażenia
- jajko
Dodatki:
- mango
- banan
- syrop klonowy
Puszyste placuszki z ricottą przepis
W misce mieszamy przy pomocy miksera wszystkie składniki. Powinniśmy uzyskać ciasto o dość gęstej konsystencji. Jeśli będzie zbyt rzadkie to dodajemy odrobinę mąki, jeśli zbyt gęste odrobinę mleka.
Na patelni z odrobiną oleju smażymy niewielkiej wielkości placuszki na rumiany kolor. Następnie odsączamy na ręczniku papierowym. Mango obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Banana obieramy ze skórki i kroimy w plasterki.
Na talerzu układamy placuszki, owoce i całość polewamy odrobiną syropu klonowego.
Smacznego!