Placuszki z serkiem ricotta to jedno z naszych ulubionych śniadań. Nie wymaga ono zbyt dużo pracy, jest bardzo szybkie w przygotowaniu, a co najważniejsze placuszki są puszyste, słodkie i smaczne.
Placuszki możecie podać z dowolnymi dodatkami – miodem, syropem klonowym, owocami albo jogurtem naturalnym. Po prostu z tym na co macie w danej chwili ochotę.
Placuszki z serkiem ricotta to propozycja dla osób, które cenią sobie smaczne, ale jednocześnie zdrowe jedzenie. Serek ricotta jest bogaty w białko i wapń, co sprawia, że jest idealnym składnikiem dla osób aktywnych fizycznie oraz dla dzieci w okresie wzrostu.
Obejrzyj nasze filmy:
Placuszki z serkiem ricotta można przygotować w kilku wariantach smakowych, w zależności od preferencji smakowych. Mogą być słodkie lub słone, z dodatkiem owoców, miodu, syropu klonowego czy cynamonu.
Przepis na placuszki z serkiem ricotta jest bardzo prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych.
Placuszki z serkiem ricotta składniki
- 150g serka ricotta
- 100g mąki
- 1 jajko
- 150g jogurtu naturalnego / greckiego
- 1 łyżka miodu
- 50ml mleka
- olej do smażenia
- dowolne dodatki np. syrop klonowy, owoce
Placuszki z serkiem ricotta przepis
Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy na gładką masę. Możecie wykorzystać do tego mikser, blender albo dobrze rozmieszać wszystko łyżką.
Placuszki smażymy na patelni posmarowanej olejem na rumiany kolor z obu stron. Po usmażeniu przekładamy je na ręcznik papierowy, a następnie układamy jeden na drugim na talerzu.
Polewamy je syropem klonowym albo miodem…
Smacznego!