Zawsze myślałem, że przygotowując curry musi być ono z mięsem i to był właśnie błąd. Tym razem zainspirowani przepisem znalezionym w internecie przygotowaliśmy tajskie curry z dynią i szpinakiem w naszej oryginalnej wersji :)
Ostrość tego dania zależy tylko i wyłącznie od Was. My preferujemy dania średnio ostre, wiec takie też przygotowaliśmy.
Tajskie curry możecie podać z dowolnym dodatkiem… ryżem, chlebkami pita, tortillą, albo zjeść samo.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 700g dyni (waga przez obraniem)
- 1 łyżeczka czerwonej pasy curry
- 2 garście szpinaku
- 1 cebula
- 400ml mleczka kokosowego (jedna puszka)
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 250g gotowanej ciecierzycy
- sól
- pieprz
- 1/2 szklanki bulionu
Przepis na tajskie curry z dynią i szpinakiem
- Na patelnię dodajemy 3 łyżki mleczka kokosowego i smażymy na nim pastę curry.
- Jak pasta wymiesza się z mleczkiem kokosowym dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i obraną, pokrojoną w kostkę dynię. Całość smażymy około 3 minut i dodajemy pozostałą część mleczka kokosowego.
- Dodajemy słodką paprykę, kurkumę i ciecierzycę. Całość smażymy przez ok. 7 minut, podlewamy bulionem, doprawiamy solą, pieprzem. Dusimy wszystko jeszcze przez ok. 3 minut i dodajemy liście szpinaku (jeśli są duże to „rwiemy” je na mniejsze kawałki).
- Całość dusimy jeszcze przez ok. 3 minuty i podajemy na talerzach razem z ryżem, albo innymi ulubionymi dodatkami.
Smacznego!