Zawsze myślałem, że przygotowując curry musi być ono z mięsem i to był właśnie błąd. Tym razem zainspirowani przepisem znalezionym w internecie przygotowaliśmy tajskie curry z dynią i szpinakiem w naszej oryginalnej wersji :)

Ostrość tego dania zależy tylko i wyłącznie od Was. My preferujemy dania średnio ostre, wiec takie też przygotowaliśmy.

Tajskie curry możecie podać z dowolnym dodatkiem… ryżem, chlebkami pita, tortillą, albo zjeść samo.

Składniki

  • 700g dyni (waga przez obraniem)
  • 1 łyżeczka czerwonej pasy curry
  • 2 garście szpinaku
  • 1 cebula
  • 400ml mleczka kokosowego (jedna puszka)
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 250g gotowanej ciecierzycy
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 szklanki bulionu

Przepis na tajskie curry z dynią i szpinakiem

  1. Na patelnię dodajemy 3 łyżki mleczka kokosowego i smażymy na nim pastę curry.
  2. Jak pasta wymiesza się z mleczkiem kokosowym dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i obraną, pokrojoną w kostkę dynię. Całość smażymy około 3 minut i dodajemy pozostałą część mleczka kokosowego.
  3. Dodajemy słodką paprykę, kurkumę i ciecierzycę. Całość smażymy przez ok. 7 minut, podlewamy bulionem, doprawiamy solą, pieprzem. Dusimy wszystko jeszcze przez ok. 3 minut i dodajemy liście szpinaku (jeśli są duże to „rwiemy” je na mniejsze kawałki).
  4. Całość dusimy jeszcze przez ok. 3 minuty i podajemy na talerzach razem z ryżem, albo innymi ulubionymi dodatkami.

Smacznego!