Sałatka z ciecierzycą to kolejna propozycja zdrowej i dietetycznej sałatki. W poprzednim przepisie zamieszczonym na blogu „Kuskus z soczewicą i wędzonym kurczakiem” wykorzystaliśmy soczewicę, tym razem przyszła pora na cieciorkę :)
Ciecierzyca – właściwości
Ciecierzyca to inaczej mówiąc groch włoski. Jest to roślina strączkowa posiadająca wiele właściwości odżywczych i zdrowotnych. Po pierwsze jest doskonałym źródłem białka i swobodnie pozwala zastąpić białko pochodzenia zwierzęcego.
Potas zawarty w ciecierzycy pozwala skutecznie obniżyć poziom ciśnienia we krwi, a zawarte w niej żelazo skutecznie zapobiega anemii.
Obejrzyj nasze filmy:
Podobnie jak soczewica, cieciorka jest sporym źródłem błonnika, który pomoże zapobiegać zaparciom oraz poprawi perystaltykę jelit.
Sałatka z ciecierzycą – składniki:
- 1 puszka ciecierzycy (gotowana na parze)
- 1 wędzona ćwiartka z kurczaka
- 1 ogórek zielony
- 1 czerwona papryka
- 1 mała czerwona cebula
Sałatka z ciecierzycą – przepis:
- Ogórka zielonego dokładnie myjemy i kroimy w kosteczkę.
- Cebulę kroimy w drobne półplasterki.
- Paprykę myjemy, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w drobną kosteczkę.
- Ciecierzycę odsączamy z zalewy.
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.