Sałatka z ciecierzycą to kolejna propozycja zdrowej i dietetycznej sałatki. W poprzednim przepisie zamieszczonym na blogu „Kuskus z soczewicą i wędzonym kurczakiem” wykorzystaliśmy soczewicę, tym razem przyszła pora na cieciorkę :)

Ciecierzyca – właściwości

Ciecierzyca to inaczej mówiąc groch włoski. Jest to roślina strączkowa posiadająca wiele właściwości odżywczych i zdrowotnych. Po pierwsze jest doskonałym źródłem białka i swobodnie pozwala zastąpić białko pochodzenia zwierzęcego.

Potas zawarty w ciecierzycy pozwala skutecznie obniżyć poziom ciśnienia we krwi, a zawarte w niej żelazo skutecznie zapobiega anemii.

Obejrzyj nasze filmy:

Podobnie jak soczewica, cieciorka jest sporym źródłem błonnika, który pomoże zapobiegać zaparciom oraz poprawi perystaltykę jelit.

Sałatka z ciecierzycą – składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy (gotowana na parze)
  • 1 wędzona ćwiartka z kurczaka
  • 1 ogórek zielony
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała czerwona cebula

Sałatka z ciecierzycą – przepis:

  1. Ogórka zielonego dokładnie myjemy i kroimy w kosteczkę.
  2. Cebulę kroimy w drobne półplasterki.
  3. Paprykę myjemy, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w drobną kosteczkę.
  4. Ciecierzycę odsączamy z zalewy.
  5. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.