Które ciasto zawsze wychodzi? Odpowiedź jest prosta! Ciasto marchewkowe to przepis na sukces. Zawsze jest puszyste, wilgotne i kruche, a to za sprawą marchewki, która działa cuda.
Ciasto marchewkowe jest puszyste, wilgotne i ma bardzo pyszny smak. Wiele osób uważa, że przygotowania ciasta z marchewki jest niemożliwe, a wręcz ciasto takie będzie niejadalne… nic podobnego!
Marchew jest tak popularnym warzywem, że można go spotkać w każdym domu. A gdy w niedzielny poranek przyjdzie ochota na ciasto, można ją wykorzystać do najlepszego deseru na świecie! Ciasto marchewkowe przepis ma bardzo prosty, choć wydaje się, że składników jest dużo, nie jest skomplikowany. Dodając wszystko w odpowiedniej kolejności można uzyskać aromatyczne, miękkie i wilgotne ciasto.
Obejrzyj nasze filmy:
Idąc krok dalej można upiec ciasto marchewkowe z kremem, doskonale nadaje się do niego mascarpone z dodatkiem pistacji lub innych orzechów. Można także pokusić się o polewę, choć ciasto samo w sobie jest tak pyszne, że nie trzeba aż tak wielu dodatków.
Ostatnio staje się popularne ciasto marchewkowe z orzechami dodanymi do wnętrza ciasta, a nie do kremu. Nadają one lekką chrupkość delikatnej konsystencji. A smak orzechów i marchewki doskonale się komponuje. Jest to duet doskonały, a ten smak lubią dorośli i dzieci.
Ciasto marchewkowe jest znane już od średniowiecza jednak to w XX wieku w Anglii zyskało największą sławę. Podczas wojny z powodu racjonowania żywności marchewka stała się popularnym składnikiem ciast. Stamtąd ciasto dotarło do Stanów Zjednoczonych i zyskało sławę jako niskobudżetowy przysmak, który od lat 60-tych gości w każdym, nawet polskim domu. Na Lubelszczyźnie wypieka się roladę z marchwi zwaną Marchwiakiem.
Jak przygotować ciasto marchewkowe?
Przepis na ciasto marchewkowe jest niezwykle prosty, dobór składników powoduje, że ciasto jest uwielbiane przez dzieci jak i dorosłych. Jest doskonałym pomysłem na przekąskę lub podwieczorek, a dzięki marchewce długo jest wilgotne i zachowuje świeżość. Ciasto z marchewki jest też świetną propozycją na różnego rodzaju festyny i pikniki. Ciasto to nie popsuje się pod wpływem temperatury.
W cieście nie jest wyczuwalny smak marchwi, więc z całą pewnością będzie to ulubiony deser dzieci, a dodatkowo przemycimy w nim zdrową marchewkę i orzechy.
Pokażę Wam jak przygotować ciasto marchewkowe. Możecie jako dodatki do ciasta wykorzystać składniki, które lubicie. W naszym cieście znajdą się ananasy, wiórki kokosowe i włoskie orzechy.
Na moim blogu znajdziesz również przepis na ciasto bez pieczenia – ciasto 3 Bit oraz pyszny tort czekoladowy. Ale to nie wszystkie przepisy, jest tutaj wiele więcej deserów.
Ciasto marchewkowe składniki
- szklanka mąki (200g)
- szklanka cukru (200g)
- 2/3 szklanki oleju
- 200 g marchewki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- 4 plastry ananasa (ok. 100g)
- garść orzechów włoski
- 2 jajka
- 1/4 szklanki wiórek kokosowych
Składniki na krem
- 130g kremowego serka śniadaniowego (śmietankowy)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 50g masła
Przeczytaj: Ciasto murzynek
Dodatkowo
- garść orzechów włoskich
Przepis na krem
- Składniki kremu przekładamy do miski i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Krem wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
Ciasto marchewkowe przepis
- Jajka (w temperaturze pokojowej) ubijamy przy pomocy miksera.
- Do jajek dodajemy cukier i ubijamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodajemy olej i przez chwilę ubijamy wszystko do połączenia się składników.
- Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach. Orzechy kroimy w mniejsze kawałki. Ananasa kroimy w małą kosteczkę.
- Marchewkę, ananasa, orzechy, wiórki kokosowe dodajemy do jajek i mieszamy.
- Do masy marchwiowej dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Całość dokładnie mieszamy (miksujemy) aby nie było grudek.
- Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 22 cm) i pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 150 st. C.
- Po upieczeniu zostawiamy ciasto do ostygnięcia, a następnie kroimy na pół.
- Dolną część ciasta smarujemy połową kremu i przykrywamy druga częścią ciasta. Wierzch smarujemy pozostałym kremem i na wierzchu układamy drobno posiekane orzechy. Ciasto wkładamy na ok. 2-3 godziny do lodówki.
Smacznego!