Ciasto 3 Bit to jedno z najpopularniejszych ciast, które możemy przygotować bez pieczenia. Sprawdzony przepis na ciasto bez pieczenia 3 Bit, które jest proste i bardzo szybkie w przygotowaniu. Jednak trzeba pamiętać, że ten deser mocno uzależnia i nie pamiętam rodzinnej uroczystości bez domowego ciasta 3 Bit.
Spis treści
Ciasto jest inspirowane batonikiem 3 Bit- o połączenie mlecznej czekolady, z chrupiącym herbatnikiem i masą śmietankową.
Z czego składa się ciasto 3 Bit?
Ciasto 3 Bit jest przygotowane na herbatnikach z masą budyniową, bitą śmietaną i pyszną, bardzo słodką masą kajmakową. Ciasto 3 Bit jest ciastem, które nie wymaga pieczenia, więc myślę każdy sobie poradzi z jego przygotowaniem.
Obejrzyj nasze filmy:
Przygotować można również ciasto 3 Bit na biszkopcie, jednak już nie będzie tam chrupiące jak jego wersja oryginalna przygotowana na herbatnikach. Również spotykaną wersją w internecie, w wyszukiwarce google jest ciasto 3 bit na krakersach. Wystarczy, że w poniższym przepisie zamiast herbatników wykorzystacie krakersy.
Dlaczego warto przygotować ciasto bez pieczenia 3 Bit?
Ten słodki deser z masą kajmakową i budyniami jest szybkim i prostym pomysł na smaczny deser. Ciasto nie wymaga pieczenia, więc osoby, które nie mają w domu piekarnika mogą również przygotować to pyszne ciasto bez pieczenia.
Jeśli lubisz ciasta bez pieczenia i do tego proste i szybkie w przygotowaniu to polecam ciasto śmietankowa krówka, albo ciasto Twix. Ciasta bez pieczenia w ostatnim czasie stały się dość modne i coraz częściej je przygotowujemy. Przemawia za nimi prostota przygotowania, oszczędność prądu i są przygotowywane z prostych składników.
Na blogu znajdziesz również kilka sprawdzonych przepisów na serniki na przykład na sernik na kruchym spodzie.
Ciasto to najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy herbatniki delikatnie namiękną. Koniecznie zobaczcie jak przygotować to pyszne ciasto bez pieczenia 3bit.
Ciasto 3 Bit składniki
- ok. 400g herbatników
- 1 puszka masy kajmakowej (400g)
- 2 budynie waniliowe
- 750 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 500ml śmietany 30%
- 200g masła
- 2 śmietan fix’y
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 50g gorzkiej czekolady
Śmietanę zostawiamy w lodówce do czasu jej ubijania. Zimna śmietana ubija się znacznie lepiej, niż taka w temperaturze pokojowej.
Jeśli Wasza masa kajmakowa będzie trudno się rozprowadzała, to wstawcie puszkę na kilka minut do rondelka z gotującą się wodą. Masa stanie się bardziej plastyczna.
Ponieważ ciasto samo w sobie jest dość słodkie, to wybierając do tego ciasta 3 Bit budynie, wybierzcie takie, które są bez cukru.
Ciasto 3 bit przepis
Zaczynamy od przygotowania budyniu. Robimy go odrobinę inaczej niż przepis na opakowaniu. W 1/3 mleka mieszamy budyń. Trzeba go dokładnie rozmieszać, tak aby nie było grudek. Pozostałą część mleka zagotowujemy. Uważajmy aby nam nie wykipiało. Wyłączamy gaz.
Rozmieszany budyń dodajemy do części zagotowanego mleka. Mieszamy, aż budyń zacznie gęstnieć. Odstawiamy go do ostygnięcia.
Dno blaszki do pieczenia (najlepiej o wymiarach 20×30 cm) wykładamy herbatnikami. Często na spód kładę papier do pieczenia, łatwiej jest kroić ciasto i herbatniki, które namiękną pod wpływem masy nie przykleją się do blaszki. Jeśli macie to polecam użyć formy z odpinanym dnem. Następnie herbatniki smarujemy masą kajmakową i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
Masło ubijamy mikserem na średnich obrotach. Następnie porcjami dodajemy po trochu ostudzonego budyniu. Miksujemy aż otrzymamy jednolitą gładką konsystencję. Tak przygotowaną masę budyniową wykładamy na warstwie herbatników.
Kolejna warstwa to również herbatniki.
W drugiej misce ubijamy śmietanę ze śmietan-fixem na sztywno. Możecie pominąć dodatek śmietan-fixu, jednak bez niego śmietana nie będzie tak gęsta i sztywna. Na herbatnikach układamy 1/2 masy śmietanowej. Kolejną warstwę stanowią herbatniki i znów masa z ubitej śmietany. Masę wygładzamy przy pomocy noża, albo przy pomocy silikonowej szpatułki. Do śmietany możemy dodać również odrobinę ekstraktu waniliowego.
Całość posypujemy startą czekoladą. Polecam włożyć ją wcześniej na 15-20 minut do lodówki, to dużo łatwiej będzie ją zetrzeć na ciasto. Przed podaniem warto ciasto schować na 2-3 godziny do lodówki. Nie mniej ciasto 3 Bit najlepiej smakuj następnego dnia, wtedy herbatniki wykorzystane w cieście namokną i ciasto stanie się wilgotne. Będzie łatwiej je kroić i jeść.
Smacznego!
A ten ekstrat z wanilii do czego dodajemy?
Ja dodaję do śmietany.