Lasagne to klasyczny przepis na danie kuchni włoskiej. Danie to jest idealnym pomysłem na obiad, kiedy szukamy inspiracji i mamy ochotę na danie pochodzące z Włoch.
Dlaczego lasagne jest tak smaczna?
Lasagne czyli po polsku lazania to zapiekanka makaronowa z płatów makaronu do lasagne z farszem z mięsa mielonego i sosu pomidorowego. Bardzo często przygotowuje się lasagne bolognese. Jednak lasagne to nie tylko mięso i sos pomidorowy to również włoska mozzarella i beszamel.
Lasagne jemy bez dodatków, wystarczy sama zapiekanka z mięsem mielonym i sosem. To danie tylko z pozoru wydaje się trudne i skomplikowane w przygotowaniu. Robiąc wszystko po kolei jak w przepisie na lazanie, każdy nawet osoba, która nie lubi gotować poradzi sobie z przepis na lasagne.
Obejrzyj nasze filmy:
Lazanie jest zaraz po pizzy jednym z najpopularniejszych dań we Włoszech. Dostaniemy ją w każdej restauracji.
Jak przygotować lazanie?
Jest bardzo dużo przepisów na lasagne, wystarczy wpisać frazę w google, aby otrzymać jeden z nich. Znajdziemy je na polskich i zagranicznych stronach.
Klasyczna lazania składa się z makaronu, mięsa mielonego, sosu pomidorowego, mozzarelli i beszamelu. Czasem swoją wersję tej włoskiej zapiekanki robię z dodatkiem bakłażanu, marchewki. Smak tego dania podkręci również dodatek świeżej bazylii.
Jeśli nie zjecie całego dania, możecie schować ją w lodówce i zagrzać w piekarniku następnego dnia przykryte folią aluminiową, aby wierzch za mocno się nie spiekł.
Makaron do włoskiej zapiekanki zawsze wcześniej moczę przez chwilę w gorącej wodzie i dopiero układam w naczyniu żaroodpornim. Następnie na przemian dajemy farsz, ser mozzarella i beszamel.
Na moim blogu znajdziecie również inne włoskie przepisy. Sprawdzony przepis na ciasto na pizzę, czy klasyczny włoski makaron carbonara.
Lasagne przepis prosty i warty przygotowania w domu. Prostota składników i szybkość przygotowania czynią z tego dania idealną propozycję na wykwintny obiad.
Składniki na lasagne
- makaron lasagne
- mięso mielone wieprzowo- wołowe (500g)
- passata pomidorowa (350ml)
- koncentrat pomidorowy (2 łyżeczki)
- cebula (1 sztuka)
- czosnek (2 ząbki)
- masło (4 łyżki + do wysmarowania naczynia)
- mąka (4 łyżki)
- mleko (400ml)
- świeża bazylia (garść)
- parmezan (100g)
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
Lasagne przepis
Cebulę, czosnek drobno siekamy i szklimy na odrobinie oleju kokosowego. Dodajemy mięso mielone i całość podsmażamy. Klasycznie w przepisie powinniśmy używać mięsa wieprzowo- wołowego, jeśli wolicie możecie w Waszym przepisie wykorzystać mięso drobiowe, albo z indyka. Jednak obawiam się, że smak nie będzie już tak wyrazisty.
W międzyczasie doprawiamy mięso solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Jak mięso będzie usmażone dodajemy passatę pomidorową i całość dusimy jeszcze przez kilka minut. Od czasu do czasu mieszamy, aby nic się nie przypaliło. Musimy odparować nadmiar soków. Na chwilę przed końcem duszenia dodajemy drobno posiekaną bazylię.
Możecie zrezygnować z dodawania bazylii, ja uwielbiam ten charakterystyczny aromat – smak, zapach więc zawsze dodaję ją do włoskich potraw.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim naprzemiennie płaty makaronu (wcześniej moczymy je przez ok. 1 minutę w gorącej wodzie i suszymy na ręczniku papierowym). Część przepisów zaleca dodawanie suchych płatów, jeśli jednak odparujecie zbyt dużo sosu, płaty makaronu nie będą wystarczająco miękkie i po upieczeniu będą twarde.
Następnie na makaron kładziemy mięso mielone, sos beszamelowy, odrobina parmezanu i czynność powtarzamy aż do wykorzystania wszystkich składników.
Ostatni płat makaronu także smarujemy sosem beszamelowym i posypujemy parmezanem.
Ile warstw uda Wam się przygotować, zależy od wysokości Waszego naczynia żaroodpornego.
Wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 st. C w opcji góra- dół i pieczemy przez 45 – 50. Najlepiej podać ją zaraz po upieczeniu, będzie miękka i soczysta. W takiej lazanii zaraz po upieczeniu będzie ten pyszny ciągnący się ser.
Sos beszamelowy przepis
W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i cały czas mieszając dolewamy powoli mleko. Sos beszamelowy mieszamy do momenty kiedy zacznie nam gęstnieć.
Zobaczcie, jak wygląda domowa lasagne:
Smacznego!
W mniej klasycznej wersji można dodać odrobinę czerwonego wina. Ja osobiście zamiast mięsa wykorzystuję mielone tofu
Magdo, nigdy wcześniej nie próbowałem tofu, więc chyba najwyższy czas :)
A jak długo należy piec w piekarniku i w jakiej temperaturze?
Lasagne pieczemy w temperaturze 170 st. C przez ok. 25 minut