Ketchup z dyni to idealny, zdrowy dodatek do potraw z grilla, zapiekanek i frytek. Jest ona przygotowany na bazie dyni, z dodatkiem czerwonej papryki i aromatycznych przypraw. Domowy ketchup z dyni jest smaczny i zdrowy, pozbawiony konserwantów i sztucznych składników.
Akurat jest sezon na dynię, więc to idealny czas na taki dodatek.
Dlaczego warto przygotować ketchup z dyni?
Nie tylko dzieci uwielbiają ketchup jako dodatek do wielu potraw. Ketchup domowy jest idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju potraw. Podajemy go ze smażonym i grillowanym mięsem, jako dodatek do frytek, zapiekanek czy wytrawnych naleśników. Przygotowany w domu ketchup jest pozbawiony niezdrowych substancji, ale można przygotować go w wersji z dynią czyli ketchup z dyni. Ja do swojego ketchupu dodaję jeszcze odrobinę papryki, aby jeszcze bardziej wzbogacić jego smak.
Obejrzyj nasze filmy:
Tak przygotowany ketchup z dyni jest smaczny i zdrowy, nie różni się praktycznie niczym od tradycyjnego ketchupu, a ma w sobie znacznie więcej składników odżywczych, witamin. Przygotowanie go w domu to nie tylko oszczędność pieniędzy, to przede wszystkim tylko naturalne składniki. Być może lista składników i przepis wydają się skomplikowane, ale w rzeczywistości takie nie są.
Do czego podać ketchup z dyni?
Ketchup z dyni oprócz składu nie różni się w zasadzie niczym od tradycyjnego ketchupu. Ketchup z dyni i papryki możemy podać zarówno do frytek, jako dodatek do parówek w cieście francuskim, czy do mięsa z grilla. Jest to bardzo uniwersalny dodatek.
We wpisie oprócz dokładniej listy składników, sposobu wykonania znajdziesz również cenne wskazówki i zamienniki poszczególnych składników.
Składniki
- 2 kg dyni
- 2 czerwone papryki
- 1/2 szklanki octu jabłkowego
- 1 szklanka cukru
- 200g koncentratu pomidorowego
- odrobina pieprzu
- duża cebula
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka bazylii
- 2 łyżki soli
- 1 łyżeczka oregano
Szklanka ma pojemność 250 ml. Ocet jabłkowy możecie zastąpić również zwykłym octem.
Ketchup z dyni przepis
To na początku musimy sobie zarezerwować 3 godzinki czasu. Ale spokojnie, nie będziemy przez tyle czasu przygotowywać składniki. Dynię obieramy, z papryki usuwamy gniazda nasienne, cebulę obieramy z łupinek. Wszystko kroimy w kostkę i wkładamy do garnka w którym będziemy to później gotować. Warzywa zasypujemy 2 łyżkami soli, mieszamy i odstawiamy właśnie na te wspomniane 3 godziny.
Po tym czasie, na wolnym ogniu dusimy warzywa przez ok. 25 minut. Powinny w tym czasie zmięknąć. Dodajemy ocet, koncentrat pomidorowy i pozostałe przyprawy – pieprz, oba rodzaje papryk, majeranek, oregano i bazylię. Mieszamy i na wolnym ogniu dusimy jeszcze przez około 25 minut często mieszając.
Ugotowany ketchup przekładamy do umytych i wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy.
Jak pasteryzować słoiki
Słoiki wkładamy do garnka, wyłożonego na dnie ściereczką. Do garnka wlewamy wody, tak aby sięgała mniej więcej do 3/4 słoika. Na wolnym ogniu gotujemy je przez 20 minut licząc od momentu zagotowania się wody. Następnie ostrożnie je wyciągamy, bo są gorące i kładziemy zakrętką do dołu. Po 10 minut przekręcamy je już aby stały normalnie.