Sałatka z ogórków i marchewki do słoików
Przystawki, przekąski, sosy

Sałatka z ogórków i marchewki do słoików

Facebook

Sałatka z ogórków i marchewki do słoików to jedna z najsmaczniejszych sałatek, która idealnie pasuje na zimowe dni. Podawana do obiadu jest niezastąpionym dodatkiem do dań głównych. Będzie również świetnie wyglądała i smakowała na świątecznym stole.

Warzywa zawarte w sałatce mają w sobie wiele witamin i składników odżywczych, więc wspomogą naszą odporność w jakże trudnym zimowym okresie. Wtedy kiedy jest wzmożone zachorowanie na grypę i coraz częściej łapie nas przeziębienie.

Możecie delikatnie zmienić składniki, zastąpić jeden ze składników innym.

Składniki (na 1 słoik)

  • 2 ogórki zielone
  • 2 marchewki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 plasterki cytryny
  • liść chrzanu
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • woda (1/2 pojemności słoika)
  • ocet (1/2 pojemności wody)
  • 1 łyżeczka soli

Sałatka z ogórków i marchewki do słoików – przepis

Z wody, octu i soli tworzymy mieszankę, odstawiamy ją na bok. W tym czasie ogórka kroimy w plasterki, czerwoną cebulę kroimy w piórka. Marchewkę obieramy i kroimy w bardzo cienkie paseczki, albo możecie wykorzystać do tego specjalną tartkę. Czosnek obieramy z łupinek.

Warzywa układamy warstwami w słoiku, mniej więcej w połowie wkładamy liść chrzanu. Nie zapomnijcie również o cytrynie, bo doda ona oryginalnego smaku. Warzywa zalewamy wodą dodajemy ziarenka pieprzu oraz ziela angielskiego. Słoik mocno zakręcamy.

Sałatkę z ogórków powinniśmy poddać pasteryzacji. Do wysokiego garnka na dno wkładamy bawełnianą ściereczkę, aby słoiki podczas pasteryzacji się nie potłukły. Do garnka wlewamy wodę do wysokości 3/4 słoika. Pasteryzujemy. Słoiki gotujemy przez 15 minut od momentu zagotowania się wody. Następnie je wyciągamy z garnka i ustawiamy do góry dnem.

Smacznego!

Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.