Sałatka z zielonych pomidorów to jedna z moich ulubionych sałatek przygotowywanych do słoików. Bardzo często sięgam po nią w okresie zimowym, kiedy nie możemy kupić świeżych pachnących pomidorów. Przepis jest sprawdzony i bardzo prosty.

Sałatki z zielonymi pomidorami to jeden z najlepszych sposobów na zdrowe i smaczne dodatki do kanapek, czy obiadu. Zielone pomidory są bogate w przeciwutleniacze, które pomagają chronić organizm przed chorobami takimi jak rak. Mają również właściwości przeciwzapalne, co pomaga w zmniejszaniu stanu zapalnego.

Zielone pomidory nadają sałatce wyjątkowy smak i zapewniają dodatkowe wartości odżywcze. Pokażę Wam jak przygotować sałatkę z wykorzystaniem jeszcze niedojrzałych pomidorów.

Obejrzyj nasze filmy:

Na moim blogu znajdziecie również inne przepisy na przetwory do słoiczków – idealny dodatek do obiadu sałatka z ogórków i marchewki do słoików, czy pokazałem Wam również jak przygotować kapustę kiszona w słoikach. Myślę, że każdy z Was znajdzie coś ciekawego.

Sałatka z zielonych pomidorów składniki

  • około 1,2 kg zielonych pomidorów
  • 20g soli – 1 łyżka
  • 2 cebule
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 12 ziaren pieprzu
  • łyżeczka gorczycy (w ziarnach)
  • 3 liście laurowe

Sałatka z zielonych pomidorów składniki zalewa

  • 1 l wody
  • 135 ml octu
  • 100 g cukru
Sałatka z zielonych pomidorów
Sałatka z zielonych pomidorów

Sałatka z zielonych pomidorów przepis

Zaczynamy od przygotowania zielonych pomidorów. Dokładnie je myjemy i osuszamy. Z pomidorów usuwamy szypułki oraz przy pomocy noża wycinany twardy środek trzymający szypułkę. Każdego pomidora kroimy w plasterki. Plaster pomidora powinien mieć ok 4-5 mm. Plasterki pomidora umieszczamy w większej misce i posypujemy solą. Pomidory przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 6 godzin w chłodnym miejscu. Pomidory raz czy dwa mieszamy.

Cebulę kroimy w plasterki i kładziemy na sitku. Przelewamy je wrzącą wodą nad zlewem. Ten zabieg sprawi, że cebula stanie się miękka.

Z pomidorów wylewamy wodę/sok i dodajemy sparzoną cebulę, mieszamy.

Słoiki dokładnie myjemy, najlepiej jest je wcześniej wyparzyć. Można to zrobić wkładając je na chwilę do wrzącej wody, albo na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 110 st. C. Będziemy potrzebować 6 słoików po około 350 ml.

Do każdego słoika wkładamy ziarenko ziela angielskiego, 2 ziarenka pieprzu i połowę listka laurowego. Oraz wrzucamy kilka ziarenek gorczycy. Pomidory z cebulą rozdzielamy po równo do każdego słoiczka. Warzywa delikatnie upychamy, aby zostało nam miejsce na zalewę.

Składniki na zalewę umieszczamy w rondelku, zagotowujemy doprowadzając do wrzenia i od razu zalewamy tak przygotowaną zalewą pomidory. Jeśli chcecie uzyskać mocniejszy i bardziej wyrazisty smak pomidorów to dajcie odrobinę więcej octu i gorczycy. Możecie odrobinę jej dodać również do gotującej się zalewy.

Po wlaniu zalewy do słoiczków odczekujemy chwilę, bo z dna słoika może wylecieć jeszcze powietrze. Być może zajdzie potrzeba dolania jeszcze odrobiny zalewy. Następnie słoiki bardzo mocno zakręcamy.

Sałatka z zielonych pomidorów – pasteryzacja w piekarniku

Tym razem pasteryzuję słoiki w piekarniku. Słoiki ustawiam na blaszce i wkładam je do zimnego piekarnika. Nagrzewamy go do 110 st. C. i pasteryzujemy przez 20 minut. Czas liczymy od momentu nagrzania się piekarnika. Po 20 minutach wyłączamy piekarnik i zostawiamy tam słoiki do całkowitego wystudzenia. Po takiej pasteryzacji nie ma potrzeby odwracania słoików do góry nogami.

Sałatka z zielonych pomidorów
Sałatka z zielonych pomidorów

Smacznego!