Zapraszam Was po mój sprawdzony przepis na ciasto Snickers bez pieczenia. Jest to ciasto wzorowane na znanym batoniku z dużą ilością masy karmelowej i orzeszkami. Jest to ciasto bez pieczenia, wiec możemy je przygotować szybko i w prosty sposób.
Snickers to pyszne batoniki uwielbiane przez większość osób, a teraz możesz cieszyć się nimi w nowy sposób dzięki ciastu Snickers bez pieczenia. Ten łatwy do przygotowania deser to doskonały sposób na zaspokojenie apetytu na słodycze. Dzięki warstwom dekadenckich kawałków snickersa, kremowego lukru i chrupiących okruchów z pewnością zadowoli wszystkich przy stole.
W kilku prostych krokach będziesz w stanie zrobić własne ciasto Snickers bez pieczenia w domu. Polecam przeczytać przepis do końca, podaję w nim wiele ciekawych wskazówek i porad.
Obejrzyj nasze filmy:
Jeśli szukasz prostych ciast bez pieczenia, które można w prosty sposób przygotować to musisz znać przepis na ciasto Lion czy przysmak mnicha to ciasta, które bardzo szybko przygotujemy i z całą pewnością zaskoczą Was swoim smakiem.
Ciasto Snickers składniki
- 360 g herbatników
- puszka kajmaku – ok. 450g
- 3 łyżki masła orzechowego
- 250 ml śmietanki 30 %
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 100 ml wody
Możecie wykorzystać do tego przepisu dowolne herbatniki. Mogą być zbożowe, albo tradycyjne maślane, ja użyłem zbożowych, wieloziarnistych. Najlepiej jest użyć masła orzechowego z kawałkami orzechów, bo ciasto bardziej będzie przypominało batonika Snickers. Bardzo ważne jest aby śmietana była zimna, więc nie wyciągamy jej z lodówki wcześniej.
Woda powinna być wrząca.
Ciasto Snickers polewa
- 100g czekolady
- 3 łyżki 30 %
- 50g orzeszków ziemnych
- 50g orzechów włoskich
Ciasto Snickers przepis
Żelatynę zalewamy wrzątkiem i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści, następnie odstawiamy szklankę na kilka minut, aby przestygła.
Do dużej miski dodajemy połowę kajmaku. Dodajemy masło orzechowe, jeśli lubicie masło orzechowe to możecie dać jedną łyżkę więcej. Następnie dodajemy przestudzoną żelatynę i całość mieszamy drewnianą łyżką do połączenia się składników.
Śmietanę przelewamy do miski, dodajemy cukier puder i zaczynając od wolnych obrotów zaczynamy jej ubijanie na sztywną pianę. W trakcie ubijania stopniowo zwiększamy obroty miksera. Śmietanę dodajemy stopniowo do masy z kajmakiem i żelatyną, delikatnie mieszając aż składniki się połączą.
Blaszkę o wymiarach 24×27 wykładamy papierem do pieczenia. Wystarczy położyć papier na samo dno. Następnie układamy pierwszą warstwę biszkoptów. Możecie herbatniki pociąć tak aby wypełnić całe dno blaszki. Na herbatniki wykładamy 2/3 masy, następnie układamy następną warstwę herbatników, smarujemy ją pozostałą częścią kajmaku, układamy herbatniki i górę stanowi pozostała część masy ze śmietaną.
Orzechy ziemne i włoskie siekamy. Nie trzeba bardzo drobno siekać. Połowę z nich wykładamy na ciasto i wstawiamy go do lodówki na około 3 godziny.
W rondelku podgrzewamy śmietanę, dodajemy pokruszoną czekoladę i na wolnym ogniu mieszając czekamy aż czekolada w całości się rozpuści. Krem czekoladowy wykładamy na ciasto i wierzch posypujemy pozostała częścią orzechów. Ciasto wkładamy jeszcze na godzinę do lodówki.

Smacznego!