Mini serniczki z ciasteczkami oreo i borówkami to doskonały sposób na zrobienie małego deseru o wielkim smaku. Zapraszam Was po sprawdzony przepis na ten pyszny deser.
Szukasz pysznego i kreatywnego mini deseru na zakończenie posiłku? Nie szukaj dalej, pomysłem mogą być mini serniczki.
Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się na klasyczny przepis i serniczek z oreo, dodasz jednak dodasz odrobinę borówek, czy kreatywnie wykorzystasz białą czekoladę — te miniaturowe serniczki z pewnością zrobią wrażenie. Dowiedz się, jak zrobić mini serniki z naszym prostymi przepisem. Ale doczytaj go do końca, bo podaję Wam kilka ciekawych wskazówek i porad.
Obejrzyj nasze filmy:
Na moim blogu kulinarnym znajdziesz również przepis na klasyczny sernik nowojorski, ale jest też coś dla osób, którym ciasta nie wychodzą. Polecam skorzystać z przepisu na sernik z 4 składników, czy w wersji dla leniuszków sernik z blendera.
Mini serniczki składniki
- 150 g ciasteczek oreo
- 500 g twarogu sernikowego z wiaderka
- 250 g mascarpone
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1 budyń śmietankowy (w proszku)
- 1 łyżka esencji waniliowej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
Mini serniczki dodatkowo
- 100g białej czekolady
- borówki

Mini serniczki przepis
Zaczynamy od przygotowania formy do pieczenia. Potrzebujemy formę na 12 muffinek. Wykładamy ją papilotkami. Polecam użyć silikonowych papilotek. Ciasto nie będzie się przyklejało do papieru.
Ciasteczka Oreo siekamy na desce, staramy się to zrobić dość drobno.

Ciasteczka układamy na dnie papilotek.
Twaróg sernikowy wkładamy do miski. Ja używam twarogu z wiaderka, ale możecie 3- krotnie zmielić zwykły biały ser. Do miski dodajemy mascarpone, budyń, cukier puder, esencję waniliową, otartą skórkę pomarańczową. Całość miksujemy. To ciasto można też wymieszać przy pomocy łyżki. Mieszamy do połączenia się składników.
Następnie dodajemy jajko i miksujemy jeszcze przez chwilę, aż wszystko się połączy. Masę serową przekładamy do papilotek. Wypełniamy nią całe papilotki, bo w przeciwieństwie do muffinek tutaj ciasto nie będzie nam rosło.

Mini serniczki pieczemy w 180 st. C przez 25 minut. Po tym czasie wyciągamy je z piekarnika i studzimy.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i polewamy nią wystudzone wcześniej serniczki. Na jeszcze ciepłą czekoladę układamy borówki. To spowoduje, że czekolada jak zastygnie będzie trzymała nam borówki i nie będą one spadały z serniczków.

Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej?
Do niewielkiego rondelka wlewamy wodę i zagotowujemy. Następnie na rondelku stawiamy miseczkę, tak aby pasowała na rondel. Do miseczki kruszymy czekoladę i mieszamy. Gorąca para wodna spowoduje nagrzanie się miski i czekolada będzie się rozpuszczała.
Smacznego!
Pyszne! Polecam. I łatwo się je robi!
Są rewelacyjne! Przepyszne i szybkie w przygotowaniu. Goście byli zachwyceni
Bardzo się cieszymy, że smakowały.
Jak wygląda kwestia wyjęcia z papilotek? Nie przykleja się?
Nie, ale należy je zdejmować już jak ostygną.
Bardzo smaczne. Mąż zachwycony :)