Sernik z mango uchodzi za jeden z najlepszych serników, jakie można przygotować. Sernik z dodatkiem mango spotkamy w niejednej restauracji i cukierni. Każdy prześciga się w jego przygotowaniu, poprawia smak i wygląd.
Mój przepis na sernik jest bardzo prosty i sernik z mango przygotujecie bardzo szybko i bardzo prosto. Oczywiście kluczem tego ciasta jest mango. Ja wykorzystam już gotową pulpę mango, którą kupicie między innymi w Biedronce. Jeśli nie chcecie korzystać z gotowej pulpy mano, to możecie kupić świeże mango i je zblendować.
Sernik ten przygotowuję bardzo często na spotkania ze znajomymi, czy rodzinne uroczystości i trzeba przyznać, że jest wybitny. Jeśli z jakiś powodów nie przepadacie za mango, to możecie zrobić sernik z marakują. Robi się go w bardzo podobny sposób, jedyną różnicą jest pulpa z marakui, a nie z mango.
Obejrzyj nasze filmy:
Oczywiście, jak każdy sernik pieczemy i ten w kąpieli wodnej. Wtedy ciasto będzie wilgotne, puszyste i będziemy mieli pewność, że nam się idealnie upiecze.
Sernik z mango składniki
Sernik z mango składniki
- 1 kg sera z wiaderka
- 2 żółtka
- 3 jajka
- 120g cukru
- 200 ml śmietany 30%
- ok. 200g pulpy z mango
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki
- 2 tabliczki czekolady (200g)
- 1/2 granata
- dodatkowo 100g białej czekolady na polewę, 1 łyżka śmietany 30%
Spód z ciasteczek zbożowych składniki
- 200g ciasteczek zbożowych
- 75g masła
Sernik z mango przepis
Zaczynamy od zrobienia spodu do sernika. Masło roztapiamy w rondelku i jak się roztopi odstawiamy do ostygnięcia. Ciasteczka zbożowe bardzo drobno kruszymy. Możecie je włożyć do torebki strunowej, albo do blendera i bardzo drobno zmielić. Ciasteczka mieszamy z masłem. Powinniście otrzymać coś w rodzaju piasku. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy tam ciasteczka z masłem.
Spód zapiekamy w 175 st. C. przez 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika spód sernika studzimy.
W rondelku podgrzewamy śmietanę, powinna być gorąca, ale musimy pilnować, bo nie może się zagotować. Dodajemy do niej 200g białej czekolady i szpatułką silikonową mieszamy aż się roztopi. Śmietanę wraz z czekoladą odrobinę studzimy. Musimy uważać, aby nie przestudzić jej zbyt mocno.
Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, dodajemy cukier, żółtka, całe jajka, ser z wiaderka i przestudzoną śmietanę z czekoladą. Do tej masy dodajemy również pulpę z manko.
Całość na średnich obrotach miksera miksujemy. Ale nie robimy tego zbyt długo, bowiem kluczem dobrego sernika jest to, aby nie był zbytnio napowietrzony. Masę serową przelewamy do tortownicy. Na dnie piekarnika wkładamy naczynie z odrobiną gorącej wody i sernik pieczemy w temperaturze 160 st. C przez 60-65 minut.
Po upieczeniu sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy. W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, dodajemy 1 łyżkę śmietany i mieszamy. Polewą czekoladową dekorujemy sernik, a na wierzchu układamy granata.
Sernik po wystudzeniu wkładamy do lodówki i tam powinien być przez minimum 6 godzin.
Smacznego!
Pięknie wyrósł!