Ryba w galarecie
Przystawki, przekąski, sosy,  Boże Narodzenie

Ryba w galarecie

Ryba w galarecie pojawia się najczęściej na stołach wigilijnych jako alternatywa dla filetów rybnych i ryb podawanych w całości. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na rybę w galarecie.

Stanowi zdrowy i lekko strawny posiłek mający wiele odmian które można dobrać w zależności od gustu. Najczęściej do tego typu potrawy dobierane są ryby żyjące w rzekach takie jak: karp, łosoś , sandacz, dorsz, pstrąg czy szczupak. Z uwagi na szeroki wachlarz wyboru każdy fan tego typu dań znajdzie coś dla siebie.

Przygotowując rybę w galarecie nie trzeba ograniczać się jedynie do czasu świąt.To danie sprawdzi świetnie się również sprawdzi podczas zwykłego spotkania ze znajomymi oraz na imprezach okolicznościowych takich jak urodziny czy imieniny.

Można ją podać na wiele różnych sposobów na przykład kładąc na nią kawałki pomidora i kilka łyżeczek majonezu. Częste są równiez praktyki zdobienia jej koperkiem,nacią pietruszki czy drobno siekanym szczypiorkiem a także ugotowanym na twardo jajkiem, jak i różnego rodzaju warzywami typu marchewka,kalafior czy pieczony ziemniak.

Tak naprawdę dobór rodzaju dodatków do ryby jest zależny od naszej fantazji i preferencji kulinarnych. Sama ryba przyrządzana w ten sposób w klasycznej odsłonie zawiera tylko kilka podstawowych składników takich jak jak woda,żelatyna,sól,czarny pieprz,ziele angielskie czy liść laurowy.Istotnym czynnikiem w daniu jest też galareta którą najczęściej tworzy się na bazie dobrze wyważonego bulion,to od jej konsystencji głównie zależy to jak danie będzie się prezentować i czy zachęci ono swym wyglądem do konsumpcji.

Ryba w galarecie składniki

  • 1 kg dorsza – filet
  • 1-2 cebule
  • 3 marchewki
  • 1/3 selera
  • 2 pietruszki
  • kawałek pora
  • 7 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • żelatyna na 1 l wody
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Dodatkowo

  • ugotowane na twardo jajka
  • plasterki cytryny
  • szczypta słodkiej papryki
  • groszek z puszki

Do ryby w galarecie dobrze jest wybrać grube, mięsiste filety, możecie kupić na przykład polędwicę z dorsza. Ja wybieram kawałek ryby bez skóry, tak aby ona nie popsuła nam przyjemności z jedzenia.

Do przepisu potrzebna jest również żelatyna, ale możecie ją zastąpić substancją agar agar.

Ryba w galarecie
Ryba w galarecie

Ryba w galarecie przepis

Przygotowanie ryby w galarecie zaczynamy od ugotowania wywaru. Wywar powinien być dość mocno aromatyczny, więc daję sporo włoszczyzny i przypraw. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy. Z pora zdejmujemy wierzchnie liście i dokładnie myjemy. Cebulę obieramy z łupiny. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy przyprawy – pieprz, sól, liście laurowe, ziele angielskie. Odrobinę natki zostawiam do dekoracji.

Warzywa gotujemy ok. 20-25 minut w zależności od ich wielkości. Bardzo ważne jest, aby ich nie przegotować. Będą nam potrzebne do późniejszej dekoracji. Po 20 minutach wyławiamy warzywa i zmniejszamy ogień.

Dorsza myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki. Delikatnie na łyżce cedzakowej wkładamy go do wody, w której gotowały się warzywa. Gotujemy rybę na wolnym ogniu przez około 15 minut. Rybę wyciągamy z wywaru i układamy na talerzu. Bulion przelewamy przez sitko. Dodajemy do niego żelatynę, albo agar agar.

Rybę i pokrojone warzywa układamy na półmisku. Dobrze jest wybrać wysoki półmisek, tak aby ryba w całości, albo przynajmniej w połowie była przykryta bulionem. Ja bardzo często do swojej ryby dodaję ugotowane na twardo jajka. Możecie wykorzystać dowolne składniki do dekoracji jakich potrzebujecie. Jak zalejecie rybę i wystaje ona z naczynia to możecie ją oprószyć odrobiną słodkiej papryki.

Rybę wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Jest gotowana do jedzenia, jak galareta zastygnie. Osobiście uwielbiam rybę w galarecie podawaną z sosem tatarskim.

Ryba w galarecie
Ryba w galarecie
Ryba w galarecie
Ryba w galarecie

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze