Śledzie w occie to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole. To danie dla wszystkich osób które lubią bardzo wyraziste potrawy. Czy istnieje danie bez którego my, Polacy nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia i kolacji wigilijnej?

Oczywiście, są to śledzie, zarówno to w oleju, jak i te przygotowane w zalewie octowej. Ja przygotowują zawsze jedną i drugą wersję, bo są osoby, które nie przepadają za mocnym wyrazistym smakiem octu. Obie wersje śledzi są tak samo smaczne.

Ta wersja śledzi jest znacznie bardziej wyraźna w smaku aniżeli tradycyjne śledzie w oleju. Każdy chyba zna smak octu i wie jak smakują potrawy marynowane w occie. Śledzie w occie mimo wszystko pojawiają się u mnie zarówno na spotkaniach rodzinnych, jak i na Święta Bożego Narodzenia, czy na Wielkanoc.

Te śledzie możemy przygotować już na 2 dni przed ich podaniem. Jednak osobiście uważam, że powinny marynować się odrobinę dłużej. Moim zdaniem minimum 3 dni. Ale za to po ich przygotowaniu mogą stać lodówce nawet do 10 dni.

Jeśli szukacie innych ciekawych przepisów na śledzie to polecam Wam przepis na śledzie po kaszubsku, czy coś bardziej klasycznego śledzie z suszonymi pomidorami. Przygotowując jednak przystawki na Wigilię warto pamiętać o śledziach pod pierzynką – pyszna sałatka śledziowa z burakami i ziemniakami.

Składniki zalewy octowej

  • 1 l wody
  • 100 ml octu
  • 1 łyżka cukru
  • 2-3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu czarnego

Śledzie w occie składniki

  • ok. 500g śledzi a’ la Matias
  • 3-4 cebule

Śledzie w occie przepis

Składniki zalewy umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Zalewy nie gotujemy zbyt długo.

Śledzie moczymy ok. 2 godzin w zimnej wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli. Śledzie można moczyć i w mleku, wtedy mają delikatniejszy smak. Jednak w tym wypadku zalewa octowa będzie bardzo wyrazista, więc wystarczy je namoczyć w wodzie. Wodę możemy podczas moczenia 1-2 razy wymienić. Jeśli śledzie było bardzo słone, czas moczenia odrobinę wydłużamy.

Cebulę kroimy w piórka. Starajmy się, aby cebula było dość cienko pokrojona.

W słoiku układamy naprzemiennie śledzie, cebulę, śledzie itd. Zalewamy je przestudzoną zalewą.

Słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki na minimum 48 godzin. Ja osobiście polecam zostawić je tam chwilę dłużej.

Śledzie w occie
Śledzie w occie

Smacznego!