Śledzie w occie
Przystawki, przekąski, sosy

Śledzie w occie

Śledzie w occie to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole. To danie dla wszystkich osób które lubią bardzo wyraziste potrawy. Czy istnieje danie bez którego my, Polacy nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia i kolacji wigilijnej?

Oczywiście, są to śledzie, zarówno to w oleju, jak i te przygotowane w zalewie octowej. Ja przygotowują zawsze jedną i drugą wersję, bo są osoby, które nie przepadają za mocnym wyrazistym smakiem octu.

Ta wersja śledzi jest znacznie bardziej wyraźna w smaku aniżeli tradycyjne śledzie w oleju.

Przystawka ta sprawdzi się również doskonale podczas innych świąt czy domowych uroczystości. Wystarczy przygotować śledzie 2 dni wcześniej.

Składniki zalewy octowej

  • 1 l wody
  • 100 ml octu
  • 1 łyżka cukru
  • 2-3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu czarnego

Składniki na śledzie

  • ok. 500g śledzi a’ la Matias
  • 3-4 cebule

Śledzie w occie – przepis

  1. Składniki zalewy umieszczamy w garnku i zagotowujemy.
  2. Śledzie moczymy ok. 2 godzin w zimnej wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli. Wodę możemy podczas moczenia 1-2 razy wymienić. Jeśli śledzie było bardzo słone, czas moczenia odrobinę wydłużamy.
  3. Cebulę kroimy w piórka.
  4. W słoiku układamy naprzemiennie śledzie, cebulę, śledzie itd. Zalewamy je przestudzoną zalewą.
  5. Słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny. Najlepiej na 48 godzin.
Śledzie w occie
Śledzie w occie

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze