
Śledzie w occie
Śledzie w occie to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole. To danie dla wszystkich osób które lubią bardzo wyraziste potrawy.
Ta wersja śledzi jest znacznie bardziej wyraźna w smaku aniżeli tradycyjne śledzie w oleju.
Przystawka ta sprawdzi się również doskonale podczas innych świąt czy domowych uroczystości. Wystarczy przygotować śledzie 2 dni wcześniej.
Składniki zalewy octowej
- 1 l wody
- 100 ml octu
- 1 łyżka cukru
- 2-3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 6 ziaren pieprzu czarnego
Składniki na śledzie
- ok. 500g śledzi a' la Matias
- 3-4 cebule
Śledzie w occie – przepis
- Składniki zalewy umieszczamy w garnku i zagotowujemy.
- Śledzie moczymy ok. 2 godzin w zimnej wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli. Wodę możemy podczas moczenia 1-2 razy wymienić. Jeśli śledzie było bardzo słone, czas moczenia odrobinę wydłużamy.
- Cebulę kroimy w piórka.
- W słoiku układamy naprzemiennie śledzie, cebulę, śledzie itd. Zalewamy je przestudzoną zalewą.
- Słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny. Najlepiej na 48 godzin.
Smacznego!