Śledzie w occie
Przystawki, przekąski, sosy

Śledzie w occie

Śledzie w occie to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole. To danie dla wszystkich osób które lubią bardzo wyraziste potrawy. Czy istnieje danie bez którego my, Polacy nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia i kolacji wigilijnej?

Oczywiście, są to śledzie, zarówno to w oleju, jak i te przygotowane w zalewie octowej. Ja przygotowują zawsze jedną i drugą wersję, bo są osoby, które nie przepadają za mocnym wyrazistym smakiem octu.

Ta wersja śledzi jest znacznie bardziej wyraźna w smaku aniżeli tradycyjne śledzie w oleju.

Przystawka ta sprawdzi się również doskonale podczas innych świąt czy domowych uroczystości. Wystarczy przygotować śledzie 2 dni wcześniej.

Składniki zalewy octowej

  • 1 l wody
  • 100 ml octu
  • 1 łyżka cukru
  • 2-3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu czarnego

Składniki na śledzie

  • ok. 500g śledzi a’ la Matias
  • 3-4 cebule

Śledzie w occie – przepis

  1. Składniki zalewy umieszczamy w garnku i zagotowujemy.
  2. Śledzie moczymy ok. 2 godzin w zimnej wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli. Wodę możemy podczas moczenia 1-2 razy wymienić. Jeśli śledzie było bardzo słone, czas moczenia odrobinę wydłużamy.
  3. Cebulę kroimy w piórka.
  4. W słoiku układamy naprzemiennie śledzie, cebulę, śledzie itd. Zalewamy je przestudzoną zalewą.
  5. Słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny. Najlepiej na 48 godzin.
Śledzie w occie
Śledzie w occie

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Śledzie w occie

Prócz oczywistych pierogów z kapustą i grzybami i czerwonym barszczem odpowiedz jest jedna – śledź w occie. Przepisy na śledzie w occie przekazywane z pokolenia na pokolenie dostępne są dla nas dzisiaj w zasięgu dłoni. Płaty sojowe dostępne są dziś w prawie każdym sklepie – często również dostępne są one w gotowych zalewach bądź jako gotowe śledzie w marynacie.  Do wykonania przepisy na śledzie w occie trzeba przygotować zalewę, która okazuje się być prosta i szybka do wykonania.

Śledź w occie przepisy

Wystarczą około 500ml (ni mniej, ni więcej dwie szklanki) wody, dwie łyżeczki cukru, listki laurowe i ziarna gorczycy w ilości jednej łyżeczki. Niezbędne okazują się również ziarenka ziela angielskiego – najlepiej w ilości około trzech na zalewę 500ml.

Śledzie w marynacie często wykonywane są również w marynacie nie tyle tylko octowej co również pomidorowej – jednak tutaj przedstawiamy państwu opcje najbardziej tradycyjną i ogólnie znaną. Śledzie w zalewie octowej to w takim przypadku baza do wykonania ich w marynacie na przykład pomidorowej. Wyraźny posmak pomidorów można zapewnić dodając do śledzi przykładowo kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego. Śledzie w occie przystawka. Tak!

Śledzie w occie to świetna przystawka nie tylko na kolacji wigilijnej. Sprawdzą się również jako przystawka o charakterystycznym smaku na rodzinnych obiadach.