Śledzie to jedna z ulubionych przystawek Polaków. Jemy je przy okazji spotkań towarzyskich, imprez i świąt. Ze względu na to, że śledź jest potrawą postną jest także spożywany w Wigilię oraz Wielki Piątek.
Podstawą dobrych śledzi jest zakup dobrej jakości filetów śledziowych, lepiej przeznaczmy więcej pieniążków na prawdziwe filety matias aniżeli kupowanie filetów śledziowych a’la matias, jestem pewny że szybko poczujecie różnicę :)
Jak zrobić śledzie w oleju – przepis:
- Filety śledziowe namaczamy w zimnej wodzie (ok. 2-3 godzin) w zależności od tego jak bardzo są słone. W międzyczasie zmieniamy 2-3 razy wodę.
- Cebulę drobno kroimy.
- W słoiku układamy warstwami – cebulę i pokrojone w romby śledzie. Każdą warstwę cebuli posypujemy pieprzem.
Na 1 litrowy słoik dajemy także pomiędzy warstwy 2 liście laurowe, np. na dole i na górze. - Ułożoną cebulę i śledzie w słoiku zalewamy olejem, tak aby przykrył wszystkie warstwy.
Smacznego!
a jaki olej jest lepszy na śledzia?