Kiedyś nawet bym nie spróbował tatara, jednak jakiś czas temu się to zmieniło o 180 stopni :) Miałem ogromną ochotę na tatara z cebulką i ogórkiem więc dlaczego miałbym go nie zjeść? Z braku czasu tym razem jednak poszedłem troszkę na łatwiznę i skorzystałem z metki tatarskiej.

Mój tatar mi smakował jednak moja żonka powiedziała, że pomimo wszystko jej teść robi dużo lepszego tatarka :)

Tatar z cebulką i ogórkiem – składniki

  • metka tatarska (180g)
  • duża cebula
  • 3 ogórki konserwowe
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka musztardy
  • 1 jajko
  • pieprz
  • sól

Poniżej znajdziecie mój przepis na tatara z cebulką i ogórkiem:

Obejrzyj nasze filmy:

  1. Zaczynamy od pokrojenia w drobną kosteczkę dużej cebuli. Podobnie postępujemy z ogórkiem konserwowym (my użyliśmy 3 sztuk).
  2. Następnym krokiem jest smażenie jajka. W misce zalewamy na kilka sekund jajko wrzącą wodą. Parzymy jajko przez ok. 6-10 sekund.
  3. W miseczce mieszamy metkę tatarską z dość sporą ilością pieprzu, soli, 2 łyżkami oliwy z oliwek, łyżeczką musztardy oraz żółtkiem z jajka.
  4. Tatarka podajemy z cebulą i ogórkiem konserwowym, dla lepszych efektów wizualnym, możemy przed podaniem talerz posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Smacznego !