Kiedyś nawet bym nie spróbował tatara, jednak jakiś czas temu się to zmieniło o 180 stopni :) Miałem ogromną ochotę na tatara z cebulką i ogórkiem więc dlaczego miałbym go nie zjeść? Z braku czasu tym razem jednak poszedłem troszkę na łatwiznę i skorzystałem z metki tatarskiej.
Mój tatar mi smakował jednak moja żonka powiedziała, że pomimo wszystko jej teść robi dużo lepszego tatarka :)
Tatar z cebulką i ogórkiem – składniki
- metka tatarska (180g)
- duża cebula
- 3 ogórki konserwowe
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka musztardy
- 1 jajko
- pieprz
- sól
Poniżej znajdziecie mój przepis na tatara z cebulką i ogórkiem:
Obejrzyj nasze filmy:
- Zaczynamy od pokrojenia w drobną kosteczkę dużej cebuli. Podobnie postępujemy z ogórkiem konserwowym (my użyliśmy 3 sztuk).
- Następnym krokiem jest smażenie jajka. W misce zalewamy na kilka sekund jajko wrzącą wodą. Parzymy jajko przez ok. 6-10 sekund.
- W miseczce mieszamy metkę tatarską z dość sporą ilością pieprzu, soli, 2 łyżkami oliwy z oliwek, łyżeczką musztardy oraz żółtkiem z jajka.
- Tatarka podajemy z cebulą i ogórkiem konserwowym, dla lepszych efektów wizualnym, możemy przed podaniem talerz posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Smacznego !