Coś fantastycznego :) Pyszna zapiekanka ziemniaczana w wersji bezmięsnej. Doskonale smakuje i bajecznie wygląda. Jej przygotowanie nie jest trudne ani czasochłonne.
Najwięcej czasu zabierze nam jej upieczenie.
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i pomidorami – składniki
- 10 ziemniaków
- 2 pomidory
- 10 pieczarek
- cebula
- 6 plasterków sera żółtego
- kubeczek śmietany 18%
- jajko
- kulka mozzarelli
- przyprawy: sól ziołowa, pieprz czarny, bazylia, oregano
Przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej z pieczarkami i pomidorami:
Obejrzyj nasze filmy:
- Ziemniaki myjemy i obieramy. Wkładamy do wrzątku i gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Ostudzone ziemniaki kroimy w plasterki
- Pieczarki kroimy w plasterki, cebulkę w cienkie półplasterki i całość przesmażamy na patelni z dodatkiem pieprzu i soli ziołowej.
- Pomidora i mozzarellę kroimy w plasterki.
- Śmietanę mieszamy z jajkiem.
- W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami (ja użyłem dwóch mniejszych naczyń do zapiekania):
- ziemniaki
- ser żółty
- pieczarki z cebulką
- ziemniaki
- pomidory posypane bazylią i oregano
- śmietana z jajkiem
- mozzarella
Całość pieczemy ok. 35-40 minut w temperaturze 180 st. C
Wygląda przepysznie.