Keks
Desery

Keks

Keks to pyszne ciasto biszkoptowe z dużą ilością bakalii. To jeden z najlepszych świątecznych i nie tylko przepisów na domowy keks. Tradycyjnie to ciasto pieczemy na święta, jednak u mnie w domu jest on robiony bardzo często.

To bakaliowe ciasto to obowiązkowa propozycja, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pokażę Wam swój najlepszy przepis na keks.

Dlaczego warto upiec wilgotny keks świąteczny?

Swoje ciasto piekę z dodatkiem dużej ilości bakalii, tak naprawdę to podstawa tego ciasta i z całą pewnością polecam Wam swój przepis na keks. Z tego przepisu ciasto piekłem już wiele razy i zawsze wychodzi przepyszne, zawsze zachwyca rodzinę.

Przepis na ciasto świąteczne jest bardzo proste, wystarczy tylko przygotować sobie chwilę wcześniej swoje ulubione bakalie. Możecie stworzyć swoją ulubioną mieszankę bakalii, jednak ja Wam polecam mieszankę na keks. Zawiera ona idealnie dobrane bakalie w odpowiednich proporcjach.

Wiele osób ma wrażenie, że przygotowanie i pieczenie tego ciasta zajmuje sporo czasu. Jest to bardzo mylne podejście, bowiem jeśli przygotujecie sobie chwile wcześniej składniki, to później wystarczy je po prostu połączyć ze sobą.

Już podczas pieczenia tego ciasta po całym domu rozchodzi się zapach biszkoptu i aromatycznych bakalii moczonych w rumie. To ciasto jest mięciutkie, rumowe z lekko chrupiącą skórką. Aby ciasto nie było zbyt ciężkie nie dajemy tutaj zbyt dużo bakalii.

Ile piec keks?

Czas pieczenia dzielimy na dwie części. Najpierw pieczemy go w niższej temperaturze przez 20 minut, a później kolejne 40 minut w trochę wyższej.

Co jeszcze warto upiec na święta?

Mój blog to nie tylko przepisu na śniadania, obiady i kolacje to również skarbnica przepisów na słodkie wypieki. Na święta i nie tylko możecie przygotować sernik na herbatnikach albo nasz hit tort czekoladowy z kremem śmietankowym. Przygotowanie obu tych ciast jest szybkie i bardzo proste. Sprawdźcie, może któryś z przepisów Wam się spodoba.

Zatem poniżej znajdziecie listę potrzebnych składników oraz dokładny sposób przygotowania słodkiego ciasta.

Składniki

  • 200g mieszanki keksowej
  • 100g rodzynek sułtanek
  • 120 ml rumu
  • 210g masła
  • 4 jajka
  • 150g cukru
  • 300g mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Do przygotowania tego deseru używam gotowej mieszanki bakalii i dodatkowo dodaję rodzynki. Jeśli nie udało Wam się kupić gotowej mieszanki keksowej, to wykorzystajcie owoce kandyzowane i ulubione bakalii.

Możecie w tym przepisie wykorzystać nie tylko kandyzowane owoce, ale również suszone.

Keks przepis

Dzień wcześniej, wieczorem rodzynki zalewamy rumem.

Mąkę wraz z proszkiem przesiewamy do miski. W drugiej misce przy pomocy miksera, na średnich obrotach ucieramy masło z cukrem. Następnie dodajemy jedno po drugim jajko i po każdym dodanym jajku miksujemy.

Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i całość miksujemy do połączenia się składników.

Dodajemy bakalie, owoce kandyzowane i pozostały rum z namaczania rodzynek. Całość mieszamy i przekładamy do keksówki o długości 26 cm – 28 cm wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku w 160 st. C. przez 20 minut, a następnie kolejne 40 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. C.

Keks
Jak przygotować domowy keks

Keks

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze