Tort czekoladowy z kremem śmietankowy i powidłami śliwkowymi to chyba jeden z najsmaczniejszych czekoladowych tortów jaki możemy przygotować. Mimo, że nie jestem fanem ciast czekoladowych, tak to ciasto jest pyszne i je się je ze smakiem.
Dlaczego warto przygotować pyszny tort czekoladowy?
Klasyczny tort czekoladowy to jeden z moich ulubionych przepisów na ciasto, które przygotowujemy na spotkania rodzinne. Tort z czekoladą podany z sezonowymi owocami to nie tylko pięknie wyglądająca propozycja na deser, to również bardzo czekoladowy smak. Obłędny tort czekoladowy to propozycja nie tylko dla wielbicieli czekolady. Przełamany śmietankowym kremem i powidłami śliwkowymi nie jest już aż tak słodki.
Czekoladowy tort wychodzi wilgotny w środku i puszysty. Do przygotowania biszkoptu czekoladowego używamy klasycznie kakao, a nie czekolady, więc nie jest on aż tak bardzo słodki. Osobiście wolę przygotować w domu wilgotny tort czekoladowy, aniżeli kupować w cukierni, bowiem nigdy nie mam pewności, czy kupiony biszkopt nie będzie suchy.
Obejrzyj nasze filmy:
Propozycji podania tego wyśmienitego deseru jest bardzo dużo, poczynając od sezonowych owoców, przez tort z bitą śmietaną i owocami, a kończąc na torcie z wiśniami i polewą czekoladową.
Przepis na tort to jeden z najlepszych przepisów na słodkie ciasto dla dzieci. Nie od dziś wiadomo, że dzieci uwielbiają czekoladę, więc z całą pewnością ta propozycja im się spodoba. Bardzo często przygotowuję to ciasto jako prezent na urodziny i imieniny domowników. Może się wydawać, że upieczenie tortu czekoladowego jest trudne, jednak jest to bardzo mylne podejście.
Przeczytajcie przepis do końca i zobaczcie jak łatwo i szybko przygotujecie to ciasto.
Trzeba mieć również na uwadze, to że nie wszyscy przepadają za czekoladą i tortami, dla nich myślę, iż idealną propozycją może być sernik na herbatnikach. Jest to bardzo szybki i prosty deser. Oczywiście na blogu znajdą się propozycje na puszyste ciasta z owocami, czy propozycja deserów nie wymagających od nas pieczenia. Tego typu ciasta są szybkie i proste w przygotowaniu.
Składniki na biszkopt
- 5 jajek
- 120 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g mąki
- 60g kakao
- 3 łyżki oleju
Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.
Składniki na krem śmietankowy
- 350g śmietany 30%
- 75g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
Wszystkie składniki na krem powinny być schłodzone, najlepiej na chwilę przed przygotowaniem wyjąć je z lodówki.
Składniki na poncz do nasączania
- 150 ml likieru kawowego
- 50 ml wody
Oba składniki mieszamy, otrzymując w ten sposób poncz do nasączania biszkoptów.
Dodatkowo
- 100g gorzkiej czekolady
- 150 g powideł śliwkowych
- owoce sezonowe
Blaty biszkoptowe – jak przygotować
Jajka wraz z cukrem ubijamy na wysokich obrotach miksera, aż uzyskamy puszystą, gęstą piankę. Suche składniki przesiewamy do drugiej miski, mieszamy i dodajemy do ubitych jajek, dolewamy olej i Wszystko mieszamy przy pomocy silikonowej szpatułki. Tortownicę o średnicy 21-22 cm smarujemy masłem, dno wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej masę. Ciasto biszkoptowe pieczemy przez 35-40 minut (góra – dół) w piekarniku w temperaturze 170 st. C.
Po upieczeniu studzimy i kroimy na 3 równe blaty.
Krem śmietankowy – jak szybko przygotować
Śmietanę przelewamy do wysokiego naczynia ubiajmy na sztywno, następnie dodajemy mascarpone i ubijamy jeszcze przez chwilę do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy cukier puder.
Z przygotowanego kremu odkładamy do osobnego naczynia 4 łyżki kremu.
Tort czekoladowy przepis:
Pierwszy blat czekoladowy nasączamy 1/3 przygotowanego ponczu, następnie układamy połowę powideł śliwkowych i smarujemy połową pozostałego kremu. Kładziemy drugi blat biszkoptowy, nasączamy, smarujemy powidłami i pozostałą częścią kremu. Kładziemy trzeci blat, nasączamy pozostałym ponczem.
Teraz przygotowujemy krem czekoladowy, w tym celu roztapiamy w kąpieli wodnej, albo mikrofalówce czekoladę. Dodajemy do niej odłożony krem i mieszamy. Przygotowanym krem smarujemy tort. Nie musi to być zrobione równo, bo w tym przepisie chodzi o to, aby pozostał taki artystyczny nieład :) Na wierzchu możemy ułożyć różnego rodzaju owoce – wykorzystajcie takie, jakie lubicie najbardziej.
Smacznego!