Tort czekoladowy z kremem śmietankowy i powidłami śliwkowymi
Desery

Tort czekoladowy z kremem śmietankowym

Tort czekoladowy z kremem śmietankowy i powidłami śliwkowymi to chyba jeden z najsmaczniejszych czekoladowych tortów jaki możemy przygotować. Mimo, że nie jestem fanem ciast czekoladowych, tak to ciasto jest pyszne i je się je ze smakiem.

Dlaczego warto przygotować pyszny tort czekoladowy?

Klasyczny tort czekoladowy to jeden z moich ulubionych przepisów na ciasto, które przygotowujemy na spotkania rodzinne. Tort z czekoladą podany z sezonowymi owocami to nie tylko pięknie wyglądająca propozycja na deser, to również bardzo czekoladowy smak. Obłędny tort czekoladowy to propozycja nie tylko dla wielbicieli czekolady. Przełamany śmietankowym kremem i powidłami śliwkowymi nie jest już aż tak słodki.

Czekoladowy tort wychodzi wilgotny w środku i puszysty. Do przygotowania biszkoptu czekoladowego używamy klasycznie kakao, a nie czekolady, więc nie jest on aż tak bardzo słodki. Osobiście wolę przygotować w domu wilgotny tort czekoladowy, aniżeli kupować w cukierni, bowiem nigdy nie mam pewności, czy kupiony biszkopt nie będzie suchy.

Propozycji podania tego wyśmienitego deseru jest bardzo dużo, poczynając od sezonowych owoców, przez tort z bitą śmietaną i owocami, a kończąc na torcie z wiśniami i polewą czekoladową.

Przepis na tort to jeden z najlepszych przepisów na słodkie ciasto dla dzieci. Nie od dziś wiadomo, że dzieci uwielbiają czekoladę, więc z całą pewnością ta propozycja im się spodoba. Bardzo często przygotowuję to ciasto jako prezent na urodziny i imieniny domowników. Może się wydawać, że upieczenie tortu czekoladowego jest trudne, jednak jest to bardzo mylne podejście.

Przeczytajcie przepis do końca i zobaczcie jak łatwo i szybko przygotujecie to ciasto.

Trzeba mieć również na uwadze, to że nie wszyscy przepadają za czekoladą i tortami, dla nich myślę, iż idealną propozycją może być sernik na herbatnikach. Jest to bardzo szybki i prosty deser. Oczywiście na blogu znajdą się propozycje na puszyste ciasta z owocami, czy propozycja deserów nie wymagających od nas pieczenia. Tego typu ciasta są szybkie i proste w przygotowaniu.

Składniki na biszkopt

  • 5 jajek
  • 120 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g mąki
  • 60g kakao
  • 3 łyżki oleju

Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.

Składniki na krem śmietankowy

  • 350g śmietany 30%
  • 75g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru

Wszystkie składniki na krem powinny być schłodzone, najlepiej na chwilę przed przygotowaniem wyjąć je z lodówki.

Składniki na poncz do nasączania

  • 150 ml likieru kawowego
  • 50 ml wody

Oba składniki mieszamy, otrzymując w ten sposób poncz do nasączania biszkoptów.

Dodatkowo

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 150 g powideł śliwkowych
  • owoce sezonowe

Blaty biszkoptowe – jak przygotować

Jajka wraz z cukrem ubijamy na wysokich obrotach miksera, aż uzyskamy puszystą, gęstą piankę. Suche składniki przesiewamy do drugiej miski, mieszamy i dodajemy do ubitych jajek, dolewamy olej i Wszystko  mieszamy przy pomocy silikonowej szpatułki. Tortownicę o średnicy 21-22 cm smarujemy masłem, dno wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej masę. Ciasto biszkoptowe pieczemy przez 35-40 minut (góra – dół) w piekarniku w temperaturze 170 st. C.

Po upieczeniu studzimy i kroimy na 3 równe blaty.

Krem śmietankowy – jak szybko przygotować

Śmietanę przelewamy do wysokiego naczynia ubiajmy na sztywno, następnie dodajemy mascarpone i ubijamy jeszcze przez chwilę do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy cukier puder.

Z przygotowanego kremu odkładamy do osobnego naczynia 4 łyżki kremu.

Tort czekoladowy przepis:

Pierwszy blat czekoladowy nasączamy 1/3 przygotowanego ponczu, następnie układamy połowę powideł śliwkowych i smarujemy połową pozostałego kremu. Kładziemy drugi blat biszkoptowy, nasączamy, smarujemy powidłami i pozostałą częścią kremu. Kładziemy trzeci blat, nasączamy pozostałym ponczem.

Teraz przygotowujemy krem czekoladowy, w tym celu roztapiamy w kąpieli wodnej, albo mikrofalówce czekoladę. Dodajemy do niej odłożony krem i mieszamy. Przygotowanym krem smarujemy tort. Nie musi to być zrobione równo, bo w tym przepisie chodzi o to, aby pozostał taki artystyczny nieład :) Na wierzchu możemy ułożyć różnego rodzaju owoce – wykorzystajcie takie, jakie lubicie najbardziej.

Tort czekoladowy z kremem śmietankowy i powidłami śliwkowymi
Tort czekoladowy z kremem śmietankowy i powidłami śliwkowymi

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze