Bardzo proste i bardzo smaczne domowe lody pistacjowe. Lody wychodzą bardzo kremowe, z pysznym pistacjowym smakiem. Ten przepis przygotujemy bez wykorzystania jajek, całość nie zajmie nam zbyt dużo czasu.
Domowe lody to propozycja dla tych, którzy mają ochotę na odrobinę ochłody w ciepłe letnie dni. Jeśli chcecie to wykorzystajcie maszynkę do lodów, jednak ten przepis tego nie wymaga.
Ten przepis to:
- 5 prostych składników
- lody bez jajek
- brak potrzeby korzystania z maszynki do lodów
- szybki i prosty przepis
- brak konieczności mieszania podczas mrożenia
Składniki
- 200g pistacji
- 100g serka mascarpone
- 150ml mleka
- 200g śmietany 30%
- 2 łyżki miodu
Domowe lody pistacjowe – jak przygotować
Pistacje obieramy z łupinek. Pozbywamy się zarówno tej twardej łupinki jak i ciemnej miękkiej. Pistacje dodajemy do malaksera i rozdrabniamy. Stopień rozdrobnienia zależy od tego czy chcecie w lodach mieć wyczuwalne orzechy czy raczej gładką konsystencję.
Obejrzyj nasze filmy:
Rozdrobnione pistacje wsypujemy do rondelka, dodajemy mleko i gotujemy przez 3-4 minut. Do pistacji dodajemy miód. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na 15 minut.
Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy serek mascarpone i na średnich obrotach miksujemy. Następnie dodajemy pistacje i dosłownie przez chwilę miksujemy. Lody przekładamy do naczynia, w którym będziemy je mrozili. Polecam Wam używać mniejszych naczyń, bo domowe lody są bardziej zmrożone, niż te sklepowe i po wyjęciu muszą chwilę odstać na blacie przed nałożeniem. Lodów nie powinno się drugi raz zamrażać.
Lody pistacjowe będą gotowe po około 5 godzinach mrożenia.
Smacznego!