Bardzo proste i bardzo smaczne domowe lody pistacjowe. Lody wychodzą bardzo kremowe, z pysznym pistacjowym smakiem. Ten przepis przygotujemy bez wykorzystania jajek, całość nie zajmie nam zbyt dużo czasu.

Domowe lody to propozycja dla tych, którzy mają ochotę na odrobinę ochłody w ciepłe letnie dni. Jeśli chcecie to wykorzystajcie maszynkę do lodów, jednak ten przepis tego nie wymaga.

Ten przepis to:

  • 5 prostych składników
  • lody bez jajek
  • brak potrzeby korzystania z maszynki do lodów
  • szybki i prosty przepis
  • brak konieczności mieszania podczas mrożenia

Składniki

  • 200g pistacji
  • 100g serka mascarpone
  • 150ml mleka
  • 200g śmietany 30%
  • 2 łyżki miodu

Domowe lody pistacjowe – jak przygotować

Pistacje obieramy z łupinek. Pozbywamy się zarówno tej twardej łupinki jak i ciemnej miękkiej. Pistacje dodajemy do malaksera i rozdrabniamy. Stopień rozdrobnienia zależy od tego czy chcecie w lodach mieć wyczuwalne orzechy czy raczej gładką konsystencję.

Rozdrobnione pistacje wsypujemy do rondelka, dodajemy mleko i gotujemy przez 3-4 minut. Do pistacji dodajemy miód. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na 15 minut.

Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy serek mascarpone i na średnich obrotach miksujemy. Następnie dodajemy pistacje i dosłownie przez chwilę miksujemy. Lody przekładamy do naczynia, w którym będziemy je mrozili. Polecam Wam używać mniejszych naczyń, bo domowe lody są bardziej zmrożone, niż te sklepowe i po wyjęciu muszą chwilę odstać na blacie przed nałożeniem. Lodów nie powinno się drugi raz zamrażać.

Lody pistacjowe będą gotowe po około 5 godzinach mrożenia.

Domowe lody pistacjowe
Domowe lody pistacjowe

Smacznego!