Lody jagodowe
Desery

Lody jagodowe

Smaczne, pyszne, bardzo mleczne domowe lody jagodowe to przepis idealny na takie upalne dni. Do przygotowania tych lodów będziecie potrzebowali dosłownie 3 składników. Domowe lody to świetna propozycja dla dzieciaków, które będą zadowolone ze zdrowych, domowych przysmaków.

Najlepsze będą przygotowane ze świeżych jagód, jeśli jednak robicie lody już po sezonie to możecie skorzystać z mrożonych.

Składniki

  • 400g świeżych jagód
  • 400g śmietany 30%
  • 100g cukru

Lody jagodowe – przepis

Zaczynamy od dokładnego umycia jagód i usunięcia zielonych listków, które mogły się w nich pojawić. Następnie przekładamy je do wysokiej miski i blendujemy.

Śmietanę miksujemy, dodając stopniowo cukier. Miksujemy aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie połowę śmietany dodajemy do jagód, delikatnie mieszamy i dodajemy pozostałą część śmietany, mieszamy. Masę jagodową przekładamy do pojemnika, albo do foremek na lody na patyczku i wkładamy do zamrażalnika.

Jeśli przełożyliście je do większego pojemnika to po ok. 1,5 godziny polecam raz jeszcze je zblendować. Następnie chowamy je na kolejne 4 godziny do zamrażalnika.

 

Jeden komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.