Pistacje są nie tylko bardzo smaczną, ale również zdrową przekąską, która dostarczy Twojemu organizmowi wielu niezbędnych składników odżywczych. Stanowią znakomite uzupełnieniem codziennej diety – pistacje są bowiem mniej kaloryczne niż inne orzechy, a do tego spowalniają procesy starzenia oraz świetnie wpływają na oczy. Dowiedz się, jakie są najlepsze dania z dodatkiem pistacji i wprowadź je do swojego jadłospisu.
Pistacje – właściwości i wartości odżywcze
Dzięki pistacjom możesz w prosty i szybki sposób uzupełnić zapotrzebowanie organizmu na witaminy oraz minerały. Po pierwsze są one doskonałym źródłem witaminy E, co oznacza, że mają mnóstwo antyoksydantów, które znacząco spowalniają procesy starzenia się komórek. Co więcej, polecane są osobom mającym predyspozycje do chorób naczyniowych. W pistacjach obecna jest także luteina oraz zeaksantyna, która wpływa pozytywnie na pracę oczu i zmniejsza prawdopodobieństwo zwyrodnienia plami żółtej. Orzechy pistacjowe są również doskonałym źródłem beta-karotenu. Pomaga on zapobiegać kurzej ślepocie, jak również zespołowi suchego oka. Oprócz tego dostarczają organizmowi białka, dlatego chętnie sięgają po nie osoby na diecie roślinnej.
Pasta czy masło pistacjowe – co wybrać?
Jedną z najlepszych przekąsek z pistacji jest bez wątpienia pasta pistacjowa. Stanowi ona świetny dodatek do dań wytrawnych oraz słodkich. No właśnie, ale czy pasta pistacjowa jest tym samym, co masło pistacjowe? Wiele osób zadaje sobie to pytanie i zastanawia się jaka jest między nimi różnica. Musisz wiedzieć, że są to jednakowe produkty. Nazewnictwo jest po prostu stosowane zamiennie. Bez względu na to, czy kupujesz smarowidło oznaczone jako masło czy pasta, dostajesz ten sam produkt. Ważniejszy od nazwy jest jednak skład produktu. Wybieraj takie, które zawierają 100% orzechów. Dodatek oleju palmowego, cukru czy konserwantów jest zupełnie zbędny w maśle pistacjowym.
Obejrzyj nasze filmy:
Domowe lody pistacjowe
Masz ochotę na pyszne lody pistacjowe jak z najlepszej lodziarni? Możesz je zrobić w domowym zaciszu! Do ich przygotowania najlepiej wykorzystać masło pistacjowe 100%. Dzięki niemu w szybki sposób stworzysz pyszny, a do tego naprawdę zdrowy deser. Tak naprawdę można je zrobić już na bazie dwóch składników. Wystarczy Ci pasta orzechowe oraz ulubione owoce, np. banany, truskawki czy maliny. Zmiksuj je ze sobą, przełóż do pojemniczka, a następnie wstaw do zamrażarki. Po kilku godzinach masa nabierze konsystencji lodów. Nakładaj je do wafelków lub miseczek i dekoruj wedle uznania, np. bitą śmietaną lub słodką polewą. Lody pistacjowe będą też znakomitym dodatkiem do świeżego, ciepłego ciasta. Takie połącznie zawsze smakuje doskonale!