Aromatyczny gulasz z łopatki to danie trochę w stylu węgierskim. Łopatka wieprzowa, warzywa, wędzona papryka i ten aromat uwalniany podczas duszenia. W całym domu roznosi się aromat mięsa i papryki.
Gulasz musimy dusić ok. 2,5 godziny, ale dzięki temu jest on delikatny w smaku, mięso rozpływające się w ustach. Możemy go podać z ziemniakami z wody, kaszą, czy ryżem. Po prosty podajcie go z tym, z czym lubicie najbardziej.
Przeczytaj przepis na: Gulasz z indyka z warzywami
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 1,2 kg łopatki wieprzowej
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 500 ml buliony wołowego
- 1 duża cebula
- czerwona papryka
- 1 łyżeczka suszonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- szczypta oregano
- szczypta majeranku
- olej do smażenia
Sprawdź nasz przepis na: Aromatyczny gulasz z szynki
Aromatyczny gulasz z łopatki – przepis
- Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Przesmażamy do oleju.
- Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa.
- Czosnek kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do cebuli i mięsa.
- Marchewkę i pietruszkę kroimy w półplasterki i również dodajemy na patelnię. Wszystko smażymy razem ok. 5 minut, następnie podlewamy bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką, oregano i majerankiem.
- Przykrywamy, zmniejszamy ogień i dusimy ok. 1 godziny 20 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy kolejne 45 minut.
Błyskawiczny przepis: Buraczki na zimno
Smacznego!