Aromatyczny gulasz z łopatki
Mięsa

Aromatyczny gulasz z łopatki

Aromatyczny gulasz z łopatki to danie trochę w stylu węgierskim. Łopatka wieprzowa, warzywa, wędzona papryka i ten aromat uwalniany podczas duszenia. W całym domu roznosi się aromat mięsa i papryki.

Gulasz musimy dusić ok. 2,5 godziny, ale dzięki temu jest on delikatny w smaku, mięso rozpływające się w ustach. Możemy go podać z ziemniakami z wody, kaszą, czy ryżem. Po prosty podajcie go z tym, z czym lubicie najbardziej.

Przeczytaj przepis na: Gulasz z indyka z warzywami

Składniki

  • 1,2 kg łopatki wieprzowej
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 500 ml buliony wołowego
  • 1 duża cebula
  • czerwona papryka
  • 1 łyżeczka suszonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • szczypta oregano
  • szczypta majeranku
  • olej do smażenia

Sprawdź nasz przepis na: Aromatyczny gulasz z szynki

Aromatyczny gulasz z łopatki – przepis

  1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Przesmażamy do oleju.
  2. Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa.
  3. Czosnek kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do cebuli i mięsa.
  4. Marchewkę i pietruszkę kroimy w półplasterki i również dodajemy na patelnię. Wszystko smażymy razem ok. 5 minut, następnie podlewamy bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką, oregano i majerankiem.
  5. Przykrywamy, zmniejszamy ogień i dusimy ok. 1 godziny 20 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy kolejne 45 minut.

Błyskawiczny przepis: Buraczki na zimno

Aromatyczny gulasz z łopatki - przepis

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.