Buraczki na zimno to prosty w przygotowaniu dodatek do obiadu. Najczęściej jest podawany do kotletów mielonych lub mięsa w ciemnym sosie.

Do przygotowania tej surówki potrzebujemy dosłownie kilku składników.

Pomysł na śniadanie: Szakszuka z kurczakiem i papryką

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki

  • 2 -3 buraki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • kwasek cytrynowy
  • cukier

Zobacz przepis na: Surówka z pieczonych buraków

Buraczki na zimno – przepis

  1. Zaczynamy od przygotowania buraków. Buraki gotujemy przez ok. 1 godzinę. Studzimy.
  2. Obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na dużych oczkach.
  3. Dodajemy 2-3 łyżki oliwy, przyprawy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy je na ok. 5-10 minut aby przegryzły się wszystkie smaki.

Ciekawy pomysł na: Szakszuka z chorizo i awokado

Buraczki na zimno

Smacznego!