Buraczki na zimno to prosty w przygotowaniu dodatek do obiadu. Najczęściej jest podawany do kotletów mielonych lub mięsa w ciemnym sosie.
Do przygotowania tej surówki potrzebujemy dosłownie kilku składników.
Pomysł na śniadanie: Szakszuka z kurczakiem i papryką
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 2 -3 buraki
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- kwasek cytrynowy
- cukier
Zobacz przepis na: Surówka z pieczonych buraków
Buraczki na zimno – przepis
- Zaczynamy od przygotowania buraków. Buraki gotujemy przez ok. 1 godzinę. Studzimy.
- Obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na dużych oczkach.
- Dodajemy 2-3 łyżki oliwy, przyprawy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy je na ok. 5-10 minut aby przegryzły się wszystkie smaki.
Ciekawy pomysł na: Szakszuka z chorizo i awokado
Smacznego!