Szakszuka z kurczakiem i papryką to propozycja na ciekawe, bardzo pożywne i przede wszystkim smaczne śniadanie. Wymaga ono od nas odrobinę więcej pracy, więc polecam przygotowanie go w weekend.
Takie śniadanie da nam energii na cały dzień i z całą pewnością urozmaici nasze menu :)
Przeczytaj także: Ile gotować jajka
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- mała czerwona papryka
- mały filet z kurczaka
- szalotka
- łyżka masła
- 400g pomidorów z puszki (krojonych)
- sól
- pieprz
- 3 jajka
- oregano
- szczypta cukru
- odrobina soli
- bazylia
Szybki przepis na: Szakszuka z chorizo i awokado
Szakszuka z kurczakiem i papryką – przepis
- Na maśle szklimy drobno pokrojoną szalotkę.
- Jak szalotka będziesz już delikatnie podsmażona, dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Smażymy go ok. 4-5 minut. Doprawiamy go odrobiną soli i pieprzu.
- Dodajemy pomidory, pokrojoną w kostkę paprykę i całość dusimy na wolnym ogniu około 10 minut, aby sos pomidorowy delikatnie odparował. Doprawiamy całość solą, pieprzem, cukrem i oregano.
- Robimy delikatne wgłębienia w sosie pomidorowym i wbijamy jajka. Całość przykrywamy pokrywką i smażymy ok, 4-5 minut, aż zetnie się białko, a żółtka pozostaną półpłynne.
Warto wiedzieć: Ile wina można wypić?
Smacznego!
Kurczak na śniadanie? Chyba coś nie halo