Szakszuka z kurczakiem i papryką to propozycja na ciekawe, bardzo pożywne i przede wszystkim smaczne śniadanie. Wymaga ono od nas odrobinę więcej pracy, więc polecam przygotowanie go w weekend.

Takie śniadanie da nam energii na cały dzień i z całą pewnością urozmaici nasze menu :)

Przeczytaj także: Ile gotować jajka

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki

  • mała czerwona papryka
  • mały filet z kurczaka
  • szalotka
  • łyżka masła
  • 400g pomidorów z puszki (krojonych)
  • sól
  • pieprz
  • 3 jajka
  • oregano
  • szczypta cukru
  • odrobina soli
  • bazylia

Szybki przepis na: Szakszuka z chorizo i awokado

Szakszuka z kurczakiem i papryką – przepis

  1. Na maśle szklimy drobno pokrojoną szalotkę.
  2. Jak szalotka będziesz już delikatnie podsmażona, dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Smażymy go ok. 4-5 minut. Doprawiamy go odrobiną soli i pieprzu.
  3. Dodajemy pomidory, pokrojoną w kostkę paprykę i całość dusimy na wolnym ogniu około 10 minut, aby sos pomidorowy delikatnie odparował. Doprawiamy całość solą, pieprzem, cukrem i oregano.
  4. Robimy delikatne wgłębienia w sosie pomidorowym i wbijamy jajka. Całość przykrywamy pokrywką i smażymy ok, 4-5 minut, aż zetnie się białko, a żółtka pozostaną półpłynne.

Warto wiedzieć: Ile wina można wypić?

Szakszuka z kurczakiem i papryką

Smacznego!