Jajka na twardo na papryce i pomidorach to oryginalny pomysł na szybkie i smaczne śniadanie. Tym razem bardzo nietypowo podamy jajka na twardo. Będziemy je bowiem smażyli na papryce i pomidorach. Dzięki temu wyjdzie nam idealne połączenie smaków. Danie to przypomina odrobinę szakszukę.

Najlepiej jest podać jajka i warzywa ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Będą wyśmienite.

Najlepszy przepis na: Jajecznica z kiełbasą, szczypiorkiem i smażone pomidory

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki

  • 3-4 jajka
  • czerwona papryka
  • 1 duży mięsisty pomidor
  • masło
  • cebula
  • pieprz
  • sól
  • oregano
  • świeże pieczywo

Czy wiesz: Ile gotować jajka

Jajka na twardo na papryce i pomidorach

  1. Na patelni na odrobinie masła, szklimy drobno posiekaną cebulę.
  2. Jak cebula będzie już szklista dodajemy pokrojoną w grube paseczki paprykę (możecie zamiast tylko czerwonej papryki, dodać żółtą, białą itp) i pokrojonego na grube plastery pomidora. Warzywa smażymy na patelni ok. 5-6 minut. Doprawiamy całość solą, pieprzem i oregano.
  3. Na patelnię wbijamy jajka, przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy wszystko ok. 5 minut, aż białko będzie ścięte, a żółtko jeszcze półpłynne.

Danie najlepiej podać wraz ze świeżym pieczywem.

Jajka na twardo na papryce i pomidorach

Przeczytaj również: Jajko sadzone

Smacznego!