Jajka na twardo na papryce i pomidorach to oryginalny pomysł na szybkie i smaczne śniadanie. Tym razem bardzo nietypowo podamy jajka na twardo. Będziemy je bowiem smażyli na papryce i pomidorach. Dzięki temu wyjdzie nam idealne połączenie smaków. Danie to przypomina odrobinę szakszukę.
Najlepiej jest podać jajka i warzywa ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Będą wyśmienite.
Najlepszy przepis na: Jajecznica z kiełbasą, szczypiorkiem i smażone pomidory
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 3-4 jajka
- czerwona papryka
- 1 duży mięsisty pomidor
- masło
- cebula
- pieprz
- sól
- oregano
- świeże pieczywo
Czy wiesz: Ile gotować jajka
Jajka na twardo na papryce i pomidorach
- Na patelni na odrobinie masła, szklimy drobno posiekaną cebulę.
- Jak cebula będzie już szklista dodajemy pokrojoną w grube paseczki paprykę (możecie zamiast tylko czerwonej papryki, dodać żółtą, białą itp) i pokrojonego na grube plastery pomidora. Warzywa smażymy na patelni ok. 5-6 minut. Doprawiamy całość solą, pieprzem i oregano.
- Na patelnię wbijamy jajka, przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy wszystko ok. 5 minut, aż białko będzie ścięte, a żółtko jeszcze półpłynne.
Danie najlepiej podać wraz ze świeżym pieczywem.
Przeczytaj również: Jajko sadzone
Smacznego!