Tradycyjne kotlety mielone zazwyczaj są podawane z marchewką z groszkiem, albo zasmażanymi buraczkami i ziemniakami z wody. Kotlety te bardzo często królują na polskich stołach jako weekendowy obiad.

Sprawdźcie jak szybko przygotować ich tradycyjną wersję i jak smaczne mogą być.

Sprawdź przepis na: Kotlety mielone z sosem czosnkowym

Obejrzyj nasze filmy:

Lista składników potrzebna do przygotowania kotletów mielonych oraz przepis krok po kroku znajduje się poniżej.

Składniki

  • 500g mięsa mielonego wołowego (ewentualnie wołowo- wieprzowego)
  • 1 jajko
  • szklanka letniej wody
  • sucha bułka
  • 1/2 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Zobacz również: Kotlety mielone z indyka

Tradycyjne kotlety mielone – przepis

  1. Bułkę namaczamy w mleku.
  2. Mięso mielone wkładamy do miski. Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Dodajemy jajko, odsączoną bułkę i odrobinę wody. Mięso dokładnie mieszamy dodając po trochu wody tak, aby podczas wyrabiania odchodziło nam od rąk.
  4. Formujemy okrągłe kotlety.
  5. Kotlety smażymy na niewielkim ogniu na rumiany kolor z obu stron. Bardzo ważne – pamiętajcie aby podczas smażenia ich nie nakłuwać widelcem inaczej wszystkie soki z nich wypłyną i przestaną być soczyste i delikatne w smaku.

Kotlety możemy podać z buraczkami, mizerią – > PRZEPIS na mizerię, albo marchewką z groszkiem.

Tradycyjne kotlety mielone

Smacznego!