Tradycyjne kotlety mielone zazwyczaj są podawane z marchewką z groszkiem, albo zasmażanymi buraczkami i ziemniakami z wody. Kotlety te bardzo często królują na polskich stołach jako weekendowy obiad.
Sprawdźcie jak szybko przygotować ich tradycyjną wersję i jak smaczne mogą być.
Sprawdź przepis na: Kotlety mielone z sosem czosnkowym
Obejrzyj nasze filmy:
Lista składników potrzebna do przygotowania kotletów mielonych oraz przepis krok po kroku znajduje się poniżej.
Składniki
- 500g mięsa mielonego wołowego (ewentualnie wołowo- wieprzowego)
- 1 jajko
- szklanka letniej wody
- sucha bułka
- 1/2 szklanki mleka
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Zobacz również: Kotlety mielone z indyka
Tradycyjne kotlety mielone – przepis
- Bułkę namaczamy w mleku.
- Mięso mielone wkładamy do miski. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Dodajemy jajko, odsączoną bułkę i odrobinę wody. Mięso dokładnie mieszamy dodając po trochu wody tak, aby podczas wyrabiania odchodziło nam od rąk.
- Formujemy okrągłe kotlety.
- Kotlety smażymy na niewielkim ogniu na rumiany kolor z obu stron. Bardzo ważne – pamiętajcie aby podczas smażenia ich nie nakłuwać widelcem inaczej wszystkie soki z nich wypłyną i przestaną być soczyste i delikatne w smaku.
Kotlety możemy podać z buraczkami, mizerią – > PRZEPIS na mizerię, albo marchewką z groszkiem.
Smacznego!
Uwielbiam. Szkoda, że nie widziałem tego przepisu kiedy zaczynałem uczyć się gotować