Kotlety mielone to tradycyjne danie kuchni polskiej. Bardzo często gości na polskich stołach, zwłaszcza w weekendy. Tym razem podamy je w trochę inny sposób, bo wraz z sosem czosnkowym.

Nasza wersja sosu czosnkowego będzie przygotowana na jogurcie co sprawi, że nasza wersja będzie znacznie lżejsza od tradycyjnego sosu.

Składniki na kotlety

  • 500g mięsa mielone wieprzowo-wołowego
  • 1 mała cebula
  • 1 kajzerka
  • szklanka letniej wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • sól
  • 1 jajko
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przeczytaj również: Kotlety mielone z papryką

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki na jogurtowy sos czosnkowy

  • 200g gęstego jogurtu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • szczypta cukru
  • szczypta soli

Przepis na jogurtowy sos czosnkowy

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę. Możemy również go drobno posiekać i ugnieść nożem z odrobiną soli.
  2. Dodajemy do czosnku jogurt naturalny, cukier, sól i dokładnie mieszamy.
  3. Przygotowany sos odstawiamy na około 15 minut aby nabrał smaku czosnkowego.

Sprawdź przepis na Kotlety mielone z indyka

Przepis na kotlety mielone

  1. Bułkę namaczamy w mleku.
  2. Mięso przekładamy do miski. Doprawiamy solą, pieprzem.
  3. Do mięsa mielonego dodajemy odsączoną z mleka bułkę, jajko i dokładnie wszystko wyrabiamy.
  4. Formujemy kotlety, a następnie smażymy je na oleju na wolnym ogniu.

Kotlety podajemy wraz z sosem czosnkowym.

Smacznego!