Kotlety mielone to tradycyjne danie kuchni polskiej. Bardzo często gości na polskich stołach, zwłaszcza w weekendy. Tym razem podamy je w trochę inny sposób, bo wraz z sosem czosnkowym.
Nasza wersja sosu czosnkowego będzie przygotowana na jogurcie co sprawi, że nasza wersja będzie znacznie lżejsza od tradycyjnego sosu.
Składniki na kotlety
- 500g mięsa mielone wieprzowo-wołowego
- 1 mała cebula
- 1 kajzerka
- szklanka letniej wody
- 1/2 szklanki mleka
- sól
- 1 jajko
- pieprz
- olej do smażenia
Przeczytaj również: Kotlety mielone z papryką
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki na jogurtowy sos czosnkowy
- 200g gęstego jogurtu
- 2-3 ząbki czosnku
- szczypta cukru
- szczypta soli
Przepis na jogurtowy sos czosnkowy
- Czosnek przeciskamy przez praskę. Możemy również go drobno posiekać i ugnieść nożem z odrobiną soli.
- Dodajemy do czosnku jogurt naturalny, cukier, sól i dokładnie mieszamy.
- Przygotowany sos odstawiamy na około 15 minut aby nabrał smaku czosnkowego.
Sprawdź przepis na Kotlety mielone z indyka
Przepis na kotlety mielone
- Bułkę namaczamy w mleku.
- Mięso przekładamy do miski. Doprawiamy solą, pieprzem.
- Do mięsa mielonego dodajemy odsączoną z mleka bułkę, jajko i dokładnie wszystko wyrabiamy.
- Formujemy kotlety, a następnie smażymy je na oleju na wolnym ogniu.
Kotlety podajemy wraz z sosem czosnkowym.
Smacznego!