Cebula to warzywo znane na całym świecie, jest to jedno z najpopularniejszych warzyw używanych w każdej kuchni. Cebula oprócz tego, że jest używana w kuchni to dzięki swoim wielu właściwościom leczniczym, znalazła zastosowanie jako lekarstwo w przypadku niektórych chorób i infekcji.
Właściwości zdrowotne cebuli
Od wieków jest wykorzystywana w medycynie ludowej jako lekarstwo na reumatyzm. Jednak znalazła również zastosowanie przy zbyt dużym cholesterolu i nadmiernym ciśnieniu. Jednak najczęściej korzystamy z niej podczas przeziębienia, w momencie kiedy pojawia się kaszel i katar.
Oczywiście warto pamiętać, że taki syrop z cebuli ma zastosowanie przy wspomaganiu kuracji, a nie jako zamiennik lekarstwa.
Obejrzyj nasze filmy:
Przeczytaj także: Czosnek: mały ząbek, wielkie korzyści
Syrop z cebuli – składniki
- 3 duże cebule
- miód
- łyżeczka cynamonu
- 3 cm imbiru
- 2 cytryny
Przeczytaj również: Witamina C – właściwości i zastosowanie
Syrop z cebuli – przepis
- Cebulę obieramy i kroimy w plastry.
- Imbir zostawiamy nieobrany i kroimy w plastry.
- Jedną cytrynę parzymy i kroimy w plastry.
- Z drugiej cytryny wyciskamy sok.
- Słoik (0,5 litrowy) dokładnie myjemy, osuszamy.
- W słoiku układamy warstwami – 2-3 plastry cebuli, plasterek imbiru, plasterek cytryny, łyżka miodu, szczypta cynamony, cebula, imbir itd.
- Jak zapełnimy cały słoik wszystko dociskamy, zalewamy sokiem z cytryny i zakręcamy. Syrop odstawiamy na minimum 24 godziny.
Sprawdź jak przygotować: Herbata z witaminą C
Na zdrowie :)