Syrop z cebuli
Zdrowie

Syrop z cebuli

Cebula to warzywo znane na całym świecie, jest to jedno z najpopularniejszych warzyw używanych w każdej kuchni. Cebula oprócz tego, że jest używana w kuchni to dzięki swoim wielu właściwościom leczniczym, znalazła zastosowanie jako lekarstwo w przypadku niektórych chorób i infekcji.

Właściwości zdrowotne cebuli

Od wieków jest wykorzystywana w medycynie ludowej jako lekarstwo na reumatyzm. Jednak znalazła również zastosowanie przy zbyt dużym cholesterolu i nadmiernym ciśnieniu. Jednak najczęściej korzystamy z niej podczas przeziębienia, w momencie kiedy pojawia się kaszel i katar.

Oczywiście warto pamiętać, że taki syrop z cebuli ma zastosowanie przy wspomaganiu kuracji, a nie jako zamiennik lekarstwa.

Przeczytaj także: Czosnek: mały ząbek, wielkie korzyści

Syrop z cebuli – składniki

  • 3 duże cebule
  • miód
  • łyżeczka cynamonu
  • 3 cm imbiru
  • 2 cytryny

Przeczytaj również: Witamina C – właściwości i zastosowanie

Syrop z cebuli – przepis

  1. Cebulę obieramy i kroimy w plastry.
  2. Imbir zostawiamy nieobrany i kroimy w plastry.
  3. Jedną cytrynę parzymy i kroimy w plastry.
  4. Z drugiej cytryny wyciskamy sok.
  5. Słoik (0,5 litrowy) dokładnie myjemy, osuszamy.
  6. W słoiku układamy warstwami – 2-3 plastry cebuli, plasterek imbiru, plasterek cytryny, łyżka miodu, szczypta cynamony, cebula, imbir itd.
  7. Jak zapełnimy cały słoik wszystko dociskamy, zalewamy sokiem z cytryny i zakręcamy. Syrop odstawiamy na minimum 24 godziny.

Sprawdź jak przygotować: Herbata z witaminą C

Na zdrowie :)

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.