Ryż z warzywami i kurczakiem

Ryż z warzywami i kurczakiem

Ryż z warzywami i kurczakiem to danie w stylu chińskim. Zazwyczaj kupujemy je w barach szybkiej obsługi, ja pokażę Wam jak zrobić jego domową wersję aby było prawie jak w Azji.

Do przygotowania tego dania, potrzebować będzie dwóch „specjalnych” składników – sosu sojowego, kiełek bambusa. Jednak jedno i drugie kupicie w każdym większym markecie.

Przeczytaj również: Nuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych

Składniki

  • filet z kurczaka
  • czerwona papryka
  • zielona papryka
  • 100 ml bulionu
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • pieprz
  • duża cebula
  • kiełki bambusa
  • ryż
  • olej do smażenia

Sprawdź przepis na Bulion warzywny

Ryż z warzywami i kurczakiem – przepis

  1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Podsmażamy 2-3 minuty.
  3. Na patelnie dodajemy pokrojoną w dużą kostkę paprykę, cebulę w piórka i kiełki bambusa. Smażymy 2-3 minuty.
  4. Dolewamy bulion, dodajemy sos sojowy, szczyptę pieprzu i smażymy wszystko razem jeszcze przez ok. 3 minut.
  5. Na talerz wykładamy ryż i przygotowany sos.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.