Ryż z warzywami i kurczakiem to danie w stylu chińskim. Zazwyczaj kupujemy je w barach szybkiej obsługi, ja pokażę Wam jak zrobić jego domową wersję aby było prawie jak w Azji.
Ryż z warzywami i kurczakiem to przepyszne danie, które idealnie sprawdzi się jako obiad lub kolacja. Kombinacja białego ryżu, soczystego kurczaka i kolorowych warzyw tworzy smaczne i zdrowe danie, które może być przygotowane w kilku prostych krokach.
Ryż z warzywami i kurczakiem to danie, które można modyfikować według własnych upodobań. Można dodać więcej lub mniej warzyw, zmienić rodzaj mięsa, a nawet dodać sos lub przyprawy o innych smakach. Danie to jest bardzo uniwersalne i z pewnością przypadnie do gustu zarówno miłośnikom mięsa, jak i wegetarianom.
Do przygotowania tego dania, potrzebować będzie dwóch „specjalnych” składników – sosu sojowego, kiełek bambusa. Jednak jedno i drugie kupicie w każdym większym markecie.
Przeczytaj również: Nuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych
Ryż z warzywami i kurczakiem składniki
- filet z kurczaka
- czerwona papryka
- zielona papryka
- 100 ml bulionu
- 3-4 łyżki sosu sojowego
- pieprz
- duża cebula
- kiełki bambusa
- ryż
- olej do smażenia
Sprawdź przepis na Bulion warzywny
Ryż z warzywami i kurczakiem przepis
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ja zazwyczaj nie gotuję ryżu w torebkach, bowiem gotując go w torebce zapewne się nam poskleja.
Kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Podsmażamy 2-3 minuty.
Z papryki wycinamy gniazda nasienne, cebulę kroimy w piórka. Na patelnie dodajemy pokrojoną w dużą kostkę paprykę, cebulę pokrojoną piórka i kiełki bambusa. Smażymy 2-3 minuty.
Dolewamy bulion, dodajemy sos sojowy, szczyptę pieprzu i smażymy wszystko razem jeszcze przez ok. 3 minut.
Na talerz wykładamy ryż i przygotowany sos.

Smacznego!