Szybkie curry z łososiem to nietypowe połączenie ostrego i wyrazistego curry z delikatnym w smaku łososiem. Danie przygotowane jest w stylu azjatyckim, gdzie wszystkie składniki idealnie się ze sobą łączą.
W tym przepisie ostre curry będzie złagodzone delikatnością mleczka kokosowego.
Nie można zapominać, że danie pełne aromatu, smaku, ale także zdrowych kwasów omega-3, które są zawarte w łososiu.
Obejrzyj nasze filmy:
Indyjska kuchnia pełna jest intensywnych smaków oraz zapachów. Warto wprowadzić niektóre potrawy do codziennego menu, ponieważ są zdrowe, niskokaloryczne i niezwykle smaczne.
Na moim blogu kulinarnym znajdziesz także inne przepisy w orientalnym stylu. Jednym z takich przepisów jest Ryż w żółtym curry, pyszne aromatyczne curry podawane z ryżem. Możecie podać danie również z indyjskimi chlebkami naan.
Sprawdź przepis na: Tajskie curry z dynią i szpinakiem
Curry z łososiem składniki
- filet z łososia
- 250 ml mleczka kokosowego
- 1/2 łyżeczki czerwonego curry
- 2 cm imbiru
- 2 ząbki czosnku
- mała cebula
- pieprz
- olej do smażenia
- sól
- kilka plasterków cytryny
Szybkie curry z łososiem przepis
- Na patelnie na odrobinie oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę.
- Jak będzie szklista dodajemy posiekany czosnek i starty na tarce imbir. Całość smażymy dosłownie chwilę.
- Dodajemy pastę curry. Smażymy wszystko.
- Wlewamy mleczko kokosowe, mieszamy do połączenie się składników.
- Łososia myjemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i wkładamy do sosu curry. Dusimy go ok. 7 minut.
- Przed podaniem dekorujemy go plasterkami cytryny i posypujemy czarnym pieprzem.
Porada: W przypadku dań wywodzących się z kuchni azjatyckiej, nie używamy do smażenia oliwy, a jedynie oleju, albo na przykład oleju sezamowego.
Przeczytaj także: Indyk w curry z warzywami
Smacznego!