Szybkie curry z łososiem
Ryby

Szybkie curry z łososiem

Szybkie curry z łososiem to nietypowe połączenie ostrego i wyrazistego curry z delikatnym w smaku łososiem. Danie przygotowane jest w stylu azjatyckim, gdzie wszystkie składniki idealnie się ze sobą łączą.

W tym przepisie ostre curry będzie złagodzone delikatnością mleczka kokosowego.

Nie można zapominać, że danie pełne aromatu, smaku, ale także zdrowych kwasów omega-3, które są zawarte w łososiu.

Sprawdź przepis na: Tajskie curry z dynią i szpinakiem

Składniki

  • filet z łososia
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki czerwonego curry
  • 2 cm imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • sól
  • kilka plasterków cytryny

Szybkie curry z łososiem – przepis

  1. Na patelnie na odrobinie oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę.
  2. Jak będzie szklista dodajemy posiekany czosnek i starty na tarce imbir. Całość smażymy dosłownie chwilę.
  3. Dodajemy pastę curry. Smażymy wszystko.
  4. Wlewamy mleczko kokosowe, mieszamy do połączenie się składników.
  5. Łososia myjemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i wkładamy do sosu curry. Dusimy go ok. 7 minut.
  6. Przed podaniem  dekorujemy go plasterkami cytryny i posypujemy czarnym pieprzem.

Porada: W przypadku dań wywodzących się z kuchni azjatyckiej, nie używamy do smażenia oliwy, a jedynie oleju, albo na przykład oleju sezamowego.

Szybkie curry z łososiem

Przeczytaj także: Indyk w curry z warzywami

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.