Indyk w curry z warzywami to danie przygotowane na zdrowy, lekki obiad. Curry nadało tej potrawie charakterystyczny zapach i smak dalekich Indii.
Indyka w curry możecie podać z dowolnymi dodatkami typu kasza, ryż, albo po prostu zjeść jako osobny posiłek.
Składniki
- 400g filety z indyka
- 2 łyżeczki curry
- 1 mały bakłażan
- 1 mała cukinia
- 2 łyżki śmietany
- oliwa do smażenia
- szklanka makaronu razowego np. rurki
- mała cebula
- sól
- pieprz
Indyk w curry z warzywami – przepis
- Cebulę szklimy na oliwie.
- Jak cebula będzie szklista dodajemy pokrojonego w kostkę indyka i smażymy przez 3 minuty.
- Dodajemy curry i pokrojone w półplasterki cukinię i bakłażana.
- Smażymy przez ok. 10-15 minut na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie.
- Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę, mieszamy i doprawiamy odrobiną soli i pieprzu,
- Wcześniej ugotowany makaron mieszamy z przygotowanym daniem i podajemy.
Smacznego!