Indyk w curry z warzywami
Mięsa

Indyk w curry z warzywami

Indyk w curry z warzywami to danie przygotowane na zdrowy, lekki obiad. Curry nadało tej potrawie charakterystyczny zapach i smak dalekich Indii.

Indyka w curry możecie podać z dowolnymi dodatkami typu kasza, ryż, albo po prostu zjeść jako osobny posiłek.

Składniki

  • 400g filety z indyka
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 mały bakłażan
  • 1 mała cukinia
  • 2 łyżki śmietany
  • oliwa do smażenia
  • szklanka makaronu razowego np. rurki
  • mała cebula
  • sól
  • pieprz

Indyk w curry z warzywami – przepis

  1. Cebulę szklimy na oliwie.
  2. Jak cebula będzie szklista dodajemy pokrojonego w kostkę indyka i smażymy przez 3 minuty.
  3. Dodajemy curry i pokrojone w półplasterki cukinię i bakłażana.
  4. Smażymy przez ok. 10-15 minut na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie.
  5. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę, mieszamy i doprawiamy odrobiną soli i pieprzu,
  6. Wcześniej ugotowany makaron mieszamy z przygotowanym daniem i podajemy.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.