Ryż w żółtym curry to danie, do przygotowania którego potrzebujemy dosłownie 4 składniki. Mięso, curry, ryż i śmietanę. To błyskawiczna propozycja na obiad dla całej rodziny, który z całą pewnością zjedzą i dzieci. Podczas jego przygotowywania w domu będzie rozchodził się aromat orientalnych zapachów.
Danie podajemy oczywiście z ryżem, możecie użyć ten rodzaj, który lubicie najbardziej – ryż brązowy, ryż biały, albo basmati.
Nieodłącznym składnikiem tego dania, który tak naprawdę daje cały smak, oprócz curry to świeża kolendra. Jeśli jej nie lubicie, lub nie mogliście dostać w sklepie to wykorzystajcie natkę pietruszki
Obejrzyj nasze filmy:
Ryż w żółtym curry – dlaczego warto go przygotować
Ryż w żółtym curry to chyba jedno z najczęściej szykowanych przeze mnie dań z tą aromatyczną mieszanką przypraw. Kurczak w curry to danie wywodzące się z kuchni indyjskiej. Jest to obiad, danie, które w Azji pojawia się bardzo często.
Curry z ryżem możemy podać z wieloma dodatkami. Możemy do przygotowania tej potrawy wykorzystać kurczaka, a dokładniej filet z piersi, ale równie pyszne będzie z krewetkami, albo tofu.
Danie to najczęściej przygotowuję kiedy w ciągu dnia nie mam czasu na gotowanie. Ryż w żółtym curry to danie, które przygotujemy dosłownie w 15 minut. Jest więc to idealny posiłek dla zabieganych.
Kurczak w sosie curry z ryżem
W Polsce i całym europejskim kontynencie ryż w żółtym curry przygotowujemy z gotowej mieszanki w proszku zwanej curry. Czasem ryż w curry przygotowujemy również z pasty curry ze słoiczka. Pastę curry możecie kupić w sklepach o różnym stopniu ostrości. W sklepach dostaniemy pastę curry zieloną, czerwoną i żółtą. Żółta pasta curry jest najłagodniejszą wersją tej mieszanki przypraw. Następna w kolejności jest czerwona pasta curry, a najostrzejszą wersją jest zielona pasta curry. Nie ma nic złego w tym, że ryż w żółtym curry przygotowujemy z gotowych mieszanek przypraw. Są one bardzo dobrej jakości i przygotowywane z oryginalnych składników, takich jak w krajach azjatyckich.
Co potrzebujemy do curry z kurczaka
Zazwyczaj danie z curry przygotowujemy na bazie gotowej mieszanki przypraw – curry oraz większość osób sięga po pierś z kurczaka. Ryż w żółtym curry możemy przygotować na bazie mleczka kokosowego, jednak większość osób, przygotowuje kurczaka w curry na bazie śmietany. Zarówno kurczak curry z mleczkiem kokosowym, jak i kurczak przygotowany na bazie śmietany smakuje wybornie.
Dodanie śmietany do ryżu w żółtym curry sprawi, że sos będzie miał gładką i aksamitną konsystencję.
Składniki na 3 porcje
- 200g ryżu
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 2 łyżki przyprawy curry
- 300ml śmietany
- sól
- pieprz
- kolendra
- 3-4 łyżki oleju
Ja wykorzystuję ryż sypki i po ugotowaniu go odcedzam. Takie gotowaniu ryżu sprawi, że nie będzie się on kleił i każde ziarno będzie dobrze gotowane, bo będzie miało luz podczas gotowania.
Ryż w żółtym curry [PRZEPIS]
Na odrobinie oleju przesmażamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Warto smażyć go na patelni teflonowej, wtedy wystarczy dać odrobinę oleju. Śmietana jest również dość tłusta, a nie chcemy aby nasze danie miało zbyt wiele tłuszczu.
Doprawiamy smażoną pieść z kurczaka do smaku odrobiną soli i pieprzu. Podczas smażenia kurczaka, w drugim garnku gotujemy ryż. Gotujemy go według przepisu na opakowaniu. W zależności od wybranego rodzaju, będzie różny czas gotowania.
Polecam Wam gotować sypki ryż. Gotowanie ryżu w torebkach spowoduje, że będzie on bardzo klejący. Ryż zamknięty w torebce nie ma miejsca w momencie kiedy zaczyna pęcznieć.
W miseczce mieszamy śmietanę z przyprawą curry. Jak kurczak będzie już podsmażony, zmniejszamy ogień i wlewamy na patelnię śmietanę z curry. Zmniejszamy ogień i całość gotujemy przez około 3 minut.
Na talerze wykładamy ryż, na nim kładziemy kurczaka w curry i całość koniecznie posypujemy świeżą kolendrą. Dodatek kolendry sprawi, że odrobinę orzeźwimy nasze danie. Część osób nie przepada za kolendrą, więc ten dodatek możecie zastąpić świeżą natką pietruszki.
Smacznego!