Ryż w żółtym curry to danie, do przygotowania którego potrzebujemy dosłownie 4 składniki. Mięso, curry, ryż i śmietanę. To błyskawiczna propozycja na obiad dla całej rodziny, który z całą pewnością zjedzą i dzieci. Podczas jego przygotowywania w domu będzie rozchodził się aromat orientalnych zapachów.

Danie podajemy oczywiście z ryżem, możecie użyć ten rodzaj, który lubicie najbardziej – ryż brązowy, ryż biały, albo basmati.

Nieodłącznym składnikiem tego dania, który tak naprawdę daje cały smak, oprócz curry to świeża kolendra. Jeśli jej nie lubicie, lub nie mogliście dostać w sklepie to wykorzystajcie natkę pietruszki

Obejrzyj nasze filmy:

Ryż w żółtym curry – dlaczego warto go przygotować

Ryż w żółtym curry to chyba jedno z najczęściej szykowanych przeze mnie dań z tą aromatyczną mieszanką przypraw. Kurczak w curry to danie wywodzące się z kuchni indyjskiej. Jest to obiad, danie, które w Azji pojawia się bardzo często.

Curry z ryżem możemy podać z wieloma dodatkami. Możemy do przygotowania tej potrawy wykorzystać kurczaka, a dokładniej filet z piersi, ale równie pyszne będzie z krewetkami, albo tofu.

Danie to najczęściej przygotowuję kiedy w ciągu dnia nie mam czasu na gotowanie. Ryż w żółtym curry to danie, które przygotujemy dosłownie w 15 minut. Jest więc to idealny posiłek dla zabieganych.

Kurczak w sosie curry z ryżem

W Polsce i całym europejskim kontynencie ryż w żółtym curry przygotowujemy z gotowej mieszanki w proszku zwanej curry. Czasem ryż w curry przygotowujemy również z pasty curry ze słoiczka. Pastę curry możecie kupić w sklepach o różnym stopniu ostrości. W sklepach dostaniemy pastę curry zieloną, czerwoną i żółtą. Żółta pasta curry jest najłagodniejszą wersją tej mieszanki przypraw. Następna w kolejności jest czerwona pasta curry, a najostrzejszą wersją jest zielona pasta curry. Nie ma nic złego w tym, że ryż w żółtym curry przygotowujemy z gotowych mieszanek przypraw. Są one bardzo dobrej jakości i przygotowywane z oryginalnych składników, takich jak w krajach azjatyckich.

Co potrzebujemy do curry z kurczaka

Zazwyczaj danie z curry przygotowujemy na bazie gotowej mieszanki przypraw – curry oraz większość osób sięga po pierś z kurczaka. Ryż w żółtym curry możemy przygotować na bazie mleczka kokosowego, jednak większość osób, przygotowuje kurczaka w curry na bazie śmietany. Zarówno kurczak curry z mleczkiem kokosowym, jak i kurczak przygotowany na bazie śmietany smakuje wybornie.

Dodanie śmietany do ryżu w żółtym curry sprawi, że sos będzie miał gładką i aksamitną konsystencję.

 

Składniki na 3 porcje

  • 200g ryżu
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 2 łyżki przyprawy curry
  • 300ml śmietany
  • sól
  • pieprz
  • kolendra
  • 3-4 łyżki oleju

Ja wykorzystuję ryż sypki i po ugotowaniu go odcedzam. Takie gotowaniu ryżu sprawi, że nie będzie się on kleił i każde ziarno będzie dobrze gotowane, bo będzie miało luz podczas gotowania.

Ryż w żółtym curry [PRZEPIS]

Na odrobinie oleju przesmażamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Warto smażyć go na patelni teflonowej, wtedy wystarczy dać odrobinę oleju. Śmietana jest również dość tłusta, a nie chcemy aby nasze danie miało zbyt wiele tłuszczu.

Doprawiamy smażoną pieść z kurczaka do smaku odrobiną soli i pieprzu. Podczas smażenia kurczaka, w drugim garnku gotujemy ryż. Gotujemy go według przepisu na opakowaniu. W zależności od wybranego rodzaju, będzie różny czas gotowania.

Polecam Wam gotować sypki ryż. Gotowanie ryżu w torebkach spowoduje, że będzie on bardzo klejący. Ryż zamknięty w torebce nie ma miejsca w momencie kiedy zaczyna pęcznieć.

W miseczce mieszamy śmietanę z przyprawą curry. Jak kurczak będzie już podsmażony, zmniejszamy ogień i wlewamy na patelnię śmietanę z curry. Zmniejszamy ogień i  całość gotujemy przez około 3 minut.

Na talerze wykładamy ryż, na nim kładziemy kurczaka w curry i całość koniecznie posypujemy świeżą kolendrą. Dodatek kolendry sprawi, że odrobinę orzeźwimy nasze danie. Część osób nie przepada za kolendrą, więc ten dodatek możecie zastąpić świeżą natką pietruszki.

Ryż w żółtym curry
Ryż w żółtym curry

Smacznego!