Sałatka makaronowa z szynką i papryką to bardzo prosty i szybki przepis na pyszną przystawkę, która sprawdzi się na każdej imprezie. Sałatka ta jest trochę takim sposobem na oczyszczenie naszej lodówki.
W tym przepisie używam drobne makaronu penne, ale jak Wam się nie uda go kupić to skorzystajcie ze zwykłego, albo zastąpcie go dowolnym innym, takim jaki lubicie najbardziej.
Składniki
- 200g szynki konserwowej w kawałku
- 1 szklanka drobnego makaronu
- 1 czerwona papryka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 150 g kukurydzy
- 1-2 łyżki majonezu
- 1 ogórek „wąż”
- odrobina szczypiorku
Nie musicie używać szybki konserwowej, wykorzystajcie taką jaką macie w domu, ważne aby była w kawałku, aby można było pokroić ją w kostkę.
Obejrzyj nasze filmy:
Sałatka makaronowa z szynką i papryką [PRZEPIS]
Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Czas gotowania każdego makaronu będzie inny. Po ugotowaniu odcedzamy, przelewamy zimną wodą, aby się nie posklejał i czekamy aż odcieknie.
Paprykę, szynkę kroimy w drobną kostkę, kukurydzę odsączamy z zalewy, a ogórka obieramy i również kroimy w kostkę. Szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki na sałatkę dodajemy do miski, doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i łączymy z majonezem. Najpierw dodajemy 1 łyżkę majonezu i mieszamy, w razie potrzeby dodajemy drugą. Lepiej jest na początku dodać mniej i dołożyć później, niż odwrotnie.
Smacznego!