Makaron razowy z tuńczykiem to danie, do którego przygotowania wystarczą nam 4 składniki. Jest to pomysł na szybki, smaczny i zdrowy obiad. Tuńczyk to bogactwo witaminy A, E, D oraz kwasów omega-3. Są to składniki, których dość często brakuje Polakom w swojej diecie.
Danie to tylko na pierwszy rzut oka wygląda dość ciężko i tłusto. Jednak to tylko pozory.
Składniki
- 2 szklanki makaronu razowego – na przykład penne
- 2 cebule
- 250g tuńczyka w sosie własnym
- pieprz
- 1/2 pęczku natki pietruszki
- 3 łyżki oleju
- sól
- 2 czubate łyżki majonezu
Makaron razowy z tuńczykiem – przepis
Zaczynamy od zagotowanie wody i ugotowania makaronu. Gotujemy go w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Każdy makaron ma różny czas gotowania, więc sprawdźcie na opakowaniu.
Obejrzyj nasze filmy:
Na patelnię na odrobinie oleju szklimy drobno posiekaną w kostkę, albo piórka cebulę. Jak cebula będzie szklista, na patelnię dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka. Całość smażymy około 2-3 minut. Po tym czasie zmniejszamy ogień, dodajemy majonez i jak się połączą wszystkie składniki to odstawiamy z patelni. Na patelnię dodajemy ugotowany i odcedzony makaron, a następnie po wyłożeniu na talerze, całość posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!