Makaron razowy z tuńczykiem to danie, do którego przygotowania wystarczą nam 4 składniki. Jest to pomysł na szybki, smaczny i zdrowy obiad. Tuńczyk to bogactwo witaminy A, E, D oraz kwasów omega-3. Są to składniki, których dość często brakuje Polakom w swojej diecie.

Danie to tylko na pierwszy rzut oka wygląda dość ciężko i tłusto. Jednak to tylko pozory.

Składniki

  • 2 szklanki makaronu razowego – na przykład penne
  • 2 cebule
  • 250g tuńczyka w sosie własnym
  • pieprz
  • 1/2 pęczku natki pietruszki
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • 2 czubate łyżki majonezu

Makaron razowy z tuńczykiem – przepis

Zaczynamy od zagotowanie wody i ugotowania makaronu. Gotujemy go w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Każdy makaron ma różny czas gotowania, więc sprawdźcie na opakowaniu.

Obejrzyj nasze filmy:

Na patelnię na odrobinie oleju szklimy drobno posiekaną w kostkę, albo piórka cebulę. Jak cebula będzie szklista, na patelnię dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka. Całość smażymy około 2-3 minut. Po tym czasie zmniejszamy ogień, dodajemy majonez i jak się połączą wszystkie składniki to odstawiamy z patelni. Na patelnię dodajemy ugotowany i odcedzony makaron, a następnie po wyłożeniu na talerze, całość posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.

Makaron razowy z tuńczykiem
Makaron razowy z tuńczykiem
Makaron razowy z tuńczykiem
Makaron, tuńczyk, majonez

Smacznego!