Ciasto bananowe to szybkie, proste w przygotowaniu ciasto mieszane łyżką. To ciasto, które zawsze wychodzi. U nas w domu pojawia się dość często. Ciasto, albo jak czasem się go określa chlebek bananowy to świetny sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów.
Nie tylko ja uwielbiam to ciasto, ale możecie być pewni, że pozostali domownicy, a szczególnie dzieci.
Aby odrobinę urozmaicić smak ciasta, możecie dodać do niego pokruszoną mleczną czekoladę.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 3 duże, dojrzałe banany
- 250 g mąki
- 125g cukru
- 70g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- łyżeczka sody oczyszczonej
To ciasto ma tą ogromną zaletę, że może być przygotowane bez miksera. Wystarczy nam widelec i łyżka.
Chlebek bananowy – przepis
Dojrzałe banany obieramy ze skóry i rozgniatamy widelcem. Nie powinniście się przejmować, kiedy zostaną jakieś większe kawałki bananów. Będą po prostu bardziej wyczuwalne w cieście.
Masło roztapiamy w rondelku i dodajemy do niego banany. Jeśli nie macie czasu, to możecie wykorzystać do rozpuszczenia masła mikrofalówkę.
Jajko w misce roztrzepujemy razem z cukrem przy pomocy widelca. Dodajemy następnie je do bananów i masła.
W drugiej misce mieszamy suche składniki – przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli i sodę. Następnie suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy. Jeśli chcecie możecie w tym momencie dodać odrobinę pokruszonej czekolady. Najlepiej mlecznej, aby ciasto było słodziutkie. Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem oraz obsypanej odrobiną bułki tartej.
Ciasto bananowe pieczemy przez w 170 st. C przez 60 minut, do suchego patyczka. Następnie pozostawiamy je jeszcze w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez ok. 10 minut.
Smacznego!