Ostatnio zostało nam sporo dojrzałych bananów, szkoda było je wyrzucać, więc postanowiliśmy przygotować chlebek bananowy. Chlebek ten jest puszysty i wilgotny. Do jego przygotowania nie trzeba używać miksera, wystarczy tylko widelec. Całe przygotowanie to maksymalnie 20 minut.

Jakie ciasto najbardziej lubią dzieci? Oczywiście musi być słodkie i najlepiej owocowe! Ciasto bananowe jest idealne dla małych łasuchów! Potocznie jest znane jako chlebek bananowy, lecz nie kładzie się na niego szynki i sera. Jest słodki i puszysty, nie potrzeba do niego żadnych dodatków.

Dlaczego warto przygotować chlebek bananowy?

Jest niesamowicie szybki do zrobienia, a banany są dostępne o każdej porze roku więc można go przyrządzić zawsze, gdy ma się ochotę. Choć banany przyjeżdżają do nas z odległych krain nie są towarem deficytowym, w dodatku zawsze są słodkie!

Obejrzyj nasze filmy:

Chleb z bananów właśnie dzięki ich słodkości jest niesamowicie pyszny! Najlepsze i najsłodsze banany to te, które mają już lekko poczerniałą skórkę. Warto wybierać właśnie takie do ciasta, świetny smak gwarantowany!

Banany są świetnym dodatkiem do deserów i lodów, a w cieście smakują wyśmienicie. Można je blendować, by w cieście pozostał tylko aromat, a dla smakoszy można zostawić duże kawałki w cieście.

Chlebek bananowy jest ciastem pospolitym, na próżno szukać go w restauracjach lub kawiarenkach. Na szczęście jest tak łatwy do zrobienia, że każdy sobie poradzi z jego przygotowaniem. Dla urozmaicenia smaku można dodać do niego orzechy lub inne owoce.

Słodycz bananów dodaje głębi smaku. Chlebek z bananów pochodzi z ameryki i przypomina swoim kształtem chleb. Najczęściej wypieka się go w podłużnych formach, dlatego tak bardzo przypomina zwykły chleb. Skład jest niezwykle prosty, a samo przygotowanie masy trwa krótko, jest to łatwe ciasto, które uwielbiają dorośli i dzieci.

Inne pomysły na chlebek bananowy

Jeśli posmakuje Wam ten przepis to polecam pyszny chlebek bananowy z czekoladą. Wystarczy do tego klasycznego przepisu dodać kawałki czekolady. Sprawdźcie mój chlebek bananowy z czekoladą. A jeśli tak samo jak ja lubicie desery to z pewnością musicie spróbować wyśmienitego sernika na kruchym spodzie.

Jest pyszny…

Chlebek bananowy składniki

  • 3 duże, dojrzałe banany
  • 250 g mąki
  • 125g cukru
  • 70g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • łyżeczka sody oczyszczonej

Ciasto to nie wymaga od nas przygotowania przy pomocy miksera, wystarczy rozgnieść banany, połączyć z resztą składników i gotowe. Jeśli zostaną niewielkie kawałki nierozgniecionego banana to dobrze, będzie on wyczuwalny w cieśnie.

Chlebek bananowy przepis

Zaczynamy od rozgniecenia widelcem bananów. Powinna nam wyjść „papka”, ale jak zostaną jakieś większe kawałki, to nic się nie stanie. Aby łatwiej było nam rozgniatać banany, dobrze jest aby były bardzo dojrzałe, wręcz miękkie.

Następnie w rondelku roztapiamy masło, jak będzie letnie dodajemy rozgniecione banany.

W misce przy pomocy widelca roztrzepujemy jajko z cukrem. Dodajemy do bananów.

Do drugiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli i sodę. Następnie suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy. Przygotowane ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem oraz obsypanej odrobiną bułki tartej.

Chlebek bananowy pieczemy przez w 170 st. C przez 60 minut, do suchego patyczka.

Następnie pozostawiamy je jeszcze w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez ok. 10 minut.

Chlebek bananowy
Chlebek bananowy

Chlebek z bananów możecie jeśli na ciepło i na zimno. Następnego dnia smakuje bardzo dobrze, posmarowany odrobiną masła.

Smacznego!