Chlebek bananowy
Desery,  Pieczywo

Chlebek bananowy

Ostatnio zostało nam sporo dojrzałych bananów, szkoda było je wyrzucać, więc postanowiliśmy przygotować chlebek bananowy. Chlebek ten jest puszysty i wilgotny. Do jego przygotowania nie trzeba używać miksera, wystarczy tylko widelec. Całe przygotowanie to maksymalnie 20 minut.

Jest pyszny…

Sprawdź przepis na Chlebek czosnkowo- ziołowy

Składniki

  • 3 duże, dojrzałe banany
  • 250 g mąki
  • 125g cukru
  • 70g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • łyżeczka sody oczyszczonej

Ciasto to nie wymaga od nas przygotowania przy pomocy miksera, wystarczy rozgnieść banany, połączyć z resztą składników i gotowe. Jeśli zostaną niewielkie kawałki nierozgniecionego banana to dobrze, będzie on wyczuwalny w cieśnie.

Chlebek bananowy – przepis

Zaczynamy od rozgniecenia widelcem bananów. Powinna nam wyjść „papka”, ale jak zostaną jakieś większe kawałki, to nic się nie stanie.

Następnie w rondelku roztapiamy masło, jak będzie letnie dodajemy rozgniecione banany.

W misce przy pomocy widelce roztrzepujemy jajko z cukrem. Dodajemy do bananów.

Do drugiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli i sodę. Następnie suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy. Przygotowane ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem oraz obsypanej odrobiną bułki tartej.

Chlebek bananowy pieczemy przez w 170 st. C przez 60 minut, do suchego patyczka. Następnie pozostawiamy je jeszcze w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez ok. 10 minut.

Chlebek bananowy
Chlebek bananowy

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.