Chlebek bananowy z czekoladą
Desery

Chlebek bananowy z czekoladą

Facebook

Chlebek bananowy z czekoladą to mój ulubiony sposób na wykorzystanie już bardzo, bardzo dojrzałych bananów. To bardzo prosty i szybki przepis, który zawsze się udaje. Ciasto po upieczeniu jest puszyste i wilgotne, a jedzone jeszcze na ciepło urzeknie nas rozpływającą się czekoladą.

Do przygotowania tego ciasta nie potrzebujemy miksera, wystarczy nam tylko widelec i łyżka.

Składniki

  • 3-4 banany
  • 70g masła
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100g czekolady
  • 1 jajko
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Możecie w tym przepisie pominąć czekoladę, więc Wasz chlebek będzie mniej kaloryczny.

Chlebek bananowy z czekoladą – jak przygotować

Zaczynamy od obrania i rozgniecenia widelcem bananów. Używamy tutaj dojrzałych bananów, wiec nie będzie to trudne.

Masło roztapiamy i strudzimy. Dodajemy je do rozgniecionych bananów.

Do osobnej miski wbijamy jajko, dodajemy cukier i roztrzepujemy przy pomocy widelca, tak aby powstała puszysta, jasna masa. Jajko z cukrem dodajemy do bananów. Dodajemy również posiekaną drobno czekoladę.

Zobacz na wideo jak przygotować chlebek bananowy:

Mąkę przesiewamy do osobnej miski, dodajemy sodę oczyszczoną, szczyptę soli i wszystko razem mieszamy. Dodajemy ją do mokrych składników i wszystko razem mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. (góra – dół) przez około 60 minut. Po wyjęciu odstawiamy do ostygnięcia.

Chlebek bananowy z czekoladą
Chlebek bananowy z czekoladą

Smacznego!

Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.