
Chlebek bananowy z czekoladą
Chlebek bananowy z czekoladą to mój ulubiony sposób na wykorzystanie już bardzo, bardzo dojrzałych bananów. To bardzo prosty i szybki przepis, który zawsze się udaje. Ciasto po upieczeniu jest puszyste i wilgotne, a jedzone jeszcze na ciepło urzeknie nas rozpływającą się czekoladą.
Do przygotowania tego ciasta nie potrzebujemy miksera, wystarczy nam tylko widelec i łyżka.
Składniki
- 3-4 banany
- 70g masła
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 100g czekolady
- 1 jajko
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Możecie w tym przepisie pominąć czekoladę, więc Wasz chlebek będzie mniej kaloryczny.
Chlebek bananowy z czekoladą – jak przygotować
Zaczynamy od obrania i rozgniecenia widelcem bananów. Używamy tutaj dojrzałych bananów, wiec nie będzie to trudne.
Masło roztapiamy i strudzimy. Dodajemy je do rozgniecionych bananów.
Do osobnej miski wbijamy jajko, dodajemy cukier i roztrzepujemy przy pomocy widelca, tak aby powstała puszysta, jasna masa. Jajko z cukrem dodajemy do bananów. Dodajemy również posiekaną drobno czekoladę.
Zobacz na wideo jak przygotować chlebek bananowy:
Mąkę przesiewamy do osobnej miski, dodajemy sodę oczyszczoną, szczyptę soli i wszystko razem mieszamy. Dodajemy ją do mokrych składników i wszystko razem mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. (góra – dół) przez około 60 minut. Po wyjęciu odstawiamy do ostygnięcia.

Smacznego!